Det er stadig forbundet med stor risiko at arbejde i byggebranchen, konstaterer Arbejdstilsynet efter onsdagens kontrolaktion
Når en bygningsarbejder kommer hjem efter fyraften uden at have pådraget sig skrammer eller være kommet alvorligt til skade, er det mere held end forstand.
For det er tydeligvis ikke sikkerheden, der er i centrum i byggebranchen, hvis man kigger på resultatet af den kontrolaktion, 70 ansatte ved Arbejdstilsynet gennemførte i onsdags.
- Vi besøgte 229 pladser, og vi gav 178 forbud eller strakspåbud, som betød, at vi standsede arbejdet. Det var ikke ensbetydende med, at vi lukkede pladsen, men vi har haft konkrete situationer, hvor vi sagde, det var for farligt til, at arbejdet kunne fortsætte. Problemet skulle løses straks, forklarer kontorchef i Arbejdstilsynet Sonja Ploug Jensen til Nyhedsbrevet 3F.
Billedet er generelt som ved lignende kontrolaktioner gennemført tidligere i år og i 2006.
- Og det er desværre ikke godt nok, siger Sonja Ploug Jensen.
20 procent flere ulykker
Gruppeformand i Byggegruppen i 3F John Larsen er rystet over, at der åbenbart ikke opleves forbedringer i sikkerheden på byggepladserne.
- Det kan simpelthen ikke passe, at vi skal se det samme billede, hver eneste gang Arbejdstilsynet eller for den sags skyld vore egne afdelinger kører sådanne patruljer. Alle på byggepladserne har ansvar for sikkerheden, men det er primært arbejdsgiverne, der svigter deres ansvar for, at sikkerheden er i orden, siger han.
I 2006 blev der anmeldt ialt 5.422 arbejdsulykker indenfor bygge- og anlægsbranchen. De seneste fem år er antallet af ulykker steget med mere end 20 procent.
Flemming Hansen, miljøkonsulent i Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening i København, har flere forklaringer på, at antallet af ulykker i byggebranchen bliver ved med at gå den forkerte vej.
- Stigningen i antallet af østarbejdere og udenlandsk arbejdskraft i det hele taget øger risikoen for ulykker. Deres sikkerhedsstandarder er generelt lavere end vores. De arbejder også grotesk mange timer, om aftenerne, i weekenderne og alt for mange dage i træk. Det i sig selv udgør en enorm sikkerhedsrisiko, siger han til Arbejderen.
Stigende tempo
Dertil kommer, at arbejdsgiveransvaret er lempet samtidig med, at arbejdstempoet generelt er presset i vejret.
- Når det går stærkt, svækkes opmærksomheden, og risikoen for ulykker øges tilsvarende, understreger Flemming Hansen.
At han har ret, fik Arbejstilsynet et konkret eksempel på midt under onsdagens akti-on.
Tilsynet blev kaldt til en byggeplads, hvor der var sket en alvorlig ulykke. To håndværkere var fra seks meters højde væltet med en såkaldt sakselift. Forklaring: travlhed.
Arbejdstilsynet vil fortsætte med at holde øje med byggepladserne, og Sonja Ploug Jensen håber, at aktionerne hjælper til at sætte gang i diskussioner på arbejdspladserne med henblik på at ændre holdningen i branchen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278