04 Jul 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Sort fremtid for de tekniske skoler

Sort fremtid for de tekniske skoler

Tirsdag, 25. september, 2007, 00:00:00

Over halvdelen af lærerne på de tekniske skoler oplever, at eleverne i dag er fagligt svagere og meget dårligere motiveret for at gå på skolen end for fem til ti år siden

Hver tredje elev, der starter på en teknisk skole, dropper ud igen. Det frafald skal reducere kraftigt, hvis regeringen skal opnå sin målsætningen om, at 95 procent af en ungdomsårgang skal have en ungdomsuddannelse i 2015.
Lærerne på de tekniske skoler tror ikke, at frafaldet vil blive mindre i de næste år. Det viser en ny undersøgelse, som er foretaget af Ugebrevet A4 blandt 608 lærere på tekniske skoler. Generelt mener lærerne, at det ser sort ud på de tekniske skoler. Eleverne er fagligt svagere og dårligere motiveret end tidligere.
Da regeringen kom til, fik 83,5 procent af en årgang en ungdomsuddannelse. I 2005 var tallet faldet til 81,2 procent. Bertel Haarder har netop afsat 320 millioner koner til at mindske frafaldet på de tekniske skoler, så tallet kan komme op på 95 procent i 2015.
Men det er ikke nok, mener Dansk Metal.
- Det helt klart, at der ikke er penge nok til det ambitionsniveau. Vi vil forlange, at de penge findes. For skolerne og uddannelserne er ikke attraktive, hvis ikke der er mange muligheder, skolemiljøet er i orden og lærerne føler sig parat til opgaven. Er det ikke på plads, kan uddannelserne ikke tiltrække og fastholde de mange, man ønsker med 2015-målet, fastslår Per H. Madsen, leder af Dansk Metals uddannelsessekretariat.
Enhedslisten betragter de tekniske skolers lærerfri timer som en vigtig årsag til, at så mange dropper ud. De har kaldt Bertel Haarder i samråd og vil blandt andet spørge ham, hvad han vil gøre for at undgå, at nye nedskæringer vil føre til flere lærerfri timer.


A4`s undersøgelse viser at:
- 22 procent af lærerne på de tekniske skoler forventer, at frafaldet på de tekniske skoler vil stige yderligere de kommende år.
- 55 procent af lærerne vurderer, at frafaldet vil være uændret.
- 19 procent mener, at frafaldet vil blive mindre sammenlignet med i dag.
- Godt hver tredje lærer mener at hovedårsagen til, at så mange unge springer fra er mangel på ressourcer.
- Otte ud af ti lærere mener, at det vil være langt nemmere at nå 2015-målsætningen, hvis der var flere økonomiske ressourcer.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


25. sep. 2007 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:45

Indland