03 Jul 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Nej til brugerbetaling på universiteter

Nej til brugerbetaling på universiteter

Tirsdag, 18. september, 2007, 00:00:00

De studerende vil have lovgivning, der direkte forbyder brugerbetaling på universiteterne. Sammen med magistrene laver de en kampagne mod brugerbetaling

I går blev Dansk Magisterforening og Danske Studerendes Fællesråds kampagne imod brugerbetaling skudt i gang. På det første af en række debatmøder på landets universiteter om brugerbetaling diskuterede de med videnskabsminister Helge Sander.
- Vi havde en meget livlig debat med Helge Sander, fortæller levevilkårsordfører i Danske Studerendes Fællesråd, Michael Hunnicke, til Arbejderen.
Michael Hunnicke, der var en af oplægsholderne, mindede ministeren om, at der allerede er brugerbetaling i det danske uddannelsessystem.
- Helge Sander mener ikke, det er noget problem, fordi man ikke skal betale for den ordinære uddannelse, siger Michael Hunnicke.
Han forklarer, at man til gengæld selv skal finansiere suppleringsfag, og at udenlandske studerende opkræves penge for hele uddannelsen.
Danske Studerendes Fællesråd er bange for, at det er en glidebane, der vil ender med betalingsuddannelser som i Storbritannien. Her kan et universitet opkræve 3000 pund om året, hvilket svarer til over 32.000 kroner.
Helge Sander afviser, at der i Danmark er brug for en lov, der forbyder brugerbetaling, som den man har i Norge. Det er Danske Studerendes Fællesråd ikke enig i.
- Modellen, hvor uddannelse er skattefinansieret og gratis for alle, bliver for tiden udfordret af en international tendens til se uddannelse som en vare, advarer Michael Hunnicke.
Baggrunden for Magisterforeningens og de studerendes kampagne er ikke blot den allerede eksisterende brugerbetaling. Det er også Venstres udmelding om, at de ønsker private universiteter.
Venstre mener sagtens, man kan invitere private universiteter indenfor, uden det vil føre brugerbetaling med sig. Det afviser oplægsholderen fra Dansk Magisterforening, Ingrid Stage:
'Private universiteter vil naturligvis søge tilladelse til at opkræve studentergebyrer for at få et rimeligt økonomisk fundament for at udbyde kvalitetsuddannelser. Og regeringen vil næppe i længden kunne nægte dem denne mulighed,' skrev hun i august som en kommentar til Venstres forslag. Hun mener, at etablering af private universiteter ikke kan undgå at blive det afgørende skridt mod studenterbetaling.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


18. sep. 2007 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:45

Indland