03 Jul 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

3F skal blande sig i politik

3F skal blande sig i politik

Lørdag, 15. september, 2007, 00:00:00

Forbundet 3F skal varetage medlemmernes interesser på alle tilværelsens felter - ikke kun deres arbejdsliv, men også for eksempel deres velfærd, mener 3f Industri og Service

3F skal være et forbund, der varetager de dårligst stilledes interesser - ikke kun dem i forbundet, men i hele samfundet.
Det mener Hans Larsen, Finn Sørensen og Berit Petersen. De er henholdsvis formand, næstformand og a-kasseleder i 3F Industri og Service i København. En fagforening med 7.200 medlemmer. Fire ud af syv medlemmer er kvinder.
Arbejderen er troppet op på fagforeningskontoret for at høre, hvad de finder vigtigst på den kommende 3F-kongres.
Forbundsledelsen har stillet forslag til kongressen om, at formålsparagraffen bliver ændret, så forbundet kun skal tage sig af bestemte 'kerneopgaver'. I den forbindelse skal forbundet derfor koncentrere sig om medlemmernes 'arbejdsliv'.
- Men for eksempel boligpolitikken er også vigtig for vores medlemmer. Det er forholdene for vores børn og unge også, sundhedssektoren, trafikpolitikken - alt kommer jo vores medlemmer ved. Så selvfølgelig skal vi blande os i politik, siger Hans Larsen, mens de to andre nikker.
- Forbundsledelsen hænger deres hat på en undersøgelse blandt 3F`s medlemmer, som den udlægger sådan, at 3F ikke skal blande sig i politik. Men kun tre procent af dem der har meldt sig ud, begrunder det med at forbundet er 'politisk', forklarer Hans Larsen.

Partistøtten op igen
Derfor er det også en fejl, at forbundsledelsen for nylig besluttede at droppe den centrale partistøtte, mener de tre.
Hans Larsen, der selv er medlem af forbundets hovedbestyrelse, mener også at beslutningen blev truffet på et forkert grundlag.
- Hovedbestyrelsens medlemmer blev spurgt, om man var enige i, at man ikke skulle give central partistøtte, og i stedet bruge krone-til-krone-støtten, hvor forbundet støtter afdelingerne med et beløb svarende til det, de selv bruger lokalt på valgkampen. Det fik mange til at tro, at det var enten-eller, forklarer Hans Larsen.
- Først bagefter fandt vi ud af, at krone-til-krone-støtten kom op som selvstændig beslutning. Jeg tror der er mange, der har fortrudt deres stemme, siger Hans Larsen, der ikke vil blive overrasket hvis beslutningen bliver ændret på kongressen.
Et andet af de 'hotte emner' på kongressen bliver den såkaldte helhedsplan. Forbundsledelsen har besluttet en spareplan, som betyder nedskæringer i aktiviteterne for omkring 50 millioner kroner om året. Der skæres blandt andet i midlerne til det internationale arbejde og arbejdsmiljøarbejdet.
- Det er der meget stor utilfredshed med ude i afdelingerne, Det kan man se af de forslag der er indkommet. Her tror jeg at forbundets daglige ledelse vil opleve deres første store nederlag, siger Hans Larsen.

Overenskomstkampen
Forårets overenskomstfornyelse, hvor et flertal af 3F`s medlemmer stemte nej, vil være en anden vigtig diskussion på kongressen - uanset eventuelle forsøg på at sende diskussionen til hjørnespark, vurderer de tre.
De frygter dog, at ledelsen vil forsøge at glide af på spørgsmålet. Der er nemlig nedsat et 21-mands udvalg, der skal finde ud af, hvorfor der var så stor afstand mellem medlemmernes ønsker og det forhandlerne kom tilbage med.
- Det vil være rigtig ærgerligt, hvis vi ikke får diskussionen. Men det vil vi jo se, når gruppeformændene, som også stod i spidsen for forhandlingerne, skal aflægge beretning, siger Finn Sørensen.
- Vil de tage diskussionen op, og tage stilling til den kritik der kommer? eller vil de forsøge at lægge låg på, med henvisning til, at 'sagen er sendt i udvalg'? Jeg tror de får svært ved at komme uden om, at kongressen behandler overenskomstforløbet. Det er jo det normale, at sådan noget behandles på kongressen, siger Finn Sørensen.

Bagdørsbeslutninger
Den københavnske 3F-afdeling er også opmærksom på en anden 'nyskabelse' fra forbundsledelsens side: I det udkast til forretningsorden, som kongressen skal køre efter, står der, at man kan indarbejde forskellige forslag i de beretninger, der bliver aflagt på kongressen.
- Det vil betyde, at man ikke kan få en separat diskussion af de forslag, der er stillet på kongressen. Det vil være en ganske frustrerende situation, at hvis man vedtager en beretning, så afskærer man dermed også muligheden for en senere diskussion af de forslag, som beretningen tager under behandling.
- Jeg troede ellers at daglig ledelsen trak i land igen på det sidste hovedbestyrelsesmøde. Her sagde Poul Erik (Poul Erik Skov Christensen, 3F`s formand, red.), at han ville sikre, at 'alle forslag kommer til behandling'. Vi åndede alle sammen lettet op. Indtil han fortsatte: '!På en eller anden måde.' Så gik luften af ballonen, fortæller Hans Larsen.

Løn til diskussion
Hvorfor skal 3F`s forbundsformand og næstformændene have en løn på næsten 60.000 kroner om måneden plus 'det løse' i form af forskellige honorarer og diæter? Og forhandlingssekretærer med mere ligge helt oppe omkring 55.000 kroner - langt over hvad en almindelig 3F`er tjener? Det spørgsmål vil også komme op på kongressen, vurderer Hans Larsen.
- Løn- og Pensionsudvalget fastlægger forbundets lønninger, under ansvar overfor kongressen. Men udvalgets beretning kan risikere at blive stemt ned. Så stor kritik er der af de høje lønninger. Det var også oppe på sidste kongres, hvor der var forslag om at afskaffe Løn- og Pensionsudvalget, og i stedet lade kongressen fastsætte lønningerne direkte, forklarer Hans Larsen.
Det endte i stedet med et kompromis - i øvrigt forfattet af fagforeningens næstformand Finn Sørensen. Nemlig nogle strammere retningslinier for lønfastsættelsen i Løn- og Pensionsudvalget. Men det har ikke fungeret, mener Hans Larsen.
- Det er blevet fortolket sådan, at lønningerne ikke må stige mere end gennemsnittet i DA`s lønstatistik. Men i stedet har man sat pensionen drastisk i vejret. Og det er jo stadig penge, som forbundets medlemmer skal betale, siger Hans Larsen.
Det er brugt som argumentation for forbundsledelsens høje lønninger, at forbundets edb-chef får en nogenlunde tilsvarende løn - og man kan jo ikke have en forbundsformand, der har mindre i løn end en ansat. Men den køber Finn Sørensen ikke.
- Det vil nok være lettere for edb-chefen at gå ud og finde sig et andet job til den løn, end det vil være for vores forbundsformand, lyder det tørt fra næstformanden i 3F Industri og Service.
Han er ikke bange for at gribe i egen barm.
- Som medlem af hovedbestyrelsen får jeg også et pænt stort honorar på omkring 35.000 om året. Det gør den daglige ledelse også. Men det honorar vil jeg hellere end gerne opgive, hvis det kan være med til en mere fremadrettet diskussion om forbundets lønninger. Derfor stiller vi her fra afdelingen forslag om at HB-honoraret afskaffes.

Fair repræsentation
Nogle tidligere SiD-kvinder har rejst kritik af den aftale der er indgået om 'fair repræsentation' af tidligere KAD`er og SiD`ere i ledelserne i forbund og afdelinger. Den diskriminerer SiD-kvinderne på bekostning af KAD-kvinderne, mener de.
I stedet for at tage hensyn til hvem der kommer fra KAD og hvem der kommer fra SiD, burde der være kønskvotering af ledelsesposterne, mener kritikerne. Men det er Berit Petersen ikke enig i. hun peger på at det kun er to trekvart år siden, at KAD og SiD sluttede sig sammen til Fagligt Fælles Forbund, 3F.
- Min personlige opfattelse er, at 3F er så ung endnu, at det vil være forkert at ændre på tingene, før vi har gjort nogle flere erfaringer, siger Berit Petersen. Jeg er også bange for at en ændring kan skabe nye brudzoner i afdelingerne.
- Vi er ved at få tingene til at fungere, og det kan blive ødelagt hvis der kommer nye regler for valg af ledelse. Så lad os vente med det - det er i hvert fald min indstilling, siger Berit Petersen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


15. sep. 2007 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:45

Indland