Fra i morgen skal alle teleudbydere give politiet adgang døgnet rundt til oplysninger om alle telefonsamtaler, internetopkald og emails i Danmark
Fra midnat bliver Danmark for alvor et overvågningssamfund. Det sker når Justitsministeriets Logningsbekendtgørelse træder i kraft. Herefter skal alle udbydere af tele-, internet- og mailtjenester registrere og opbevare oplysninger om opkaldet i et år.
Som udbyder regnes telefonselskaber og internetudbydere. Men også hoteller, restauranter, cafeer, boligforeninger med over 100 lejemål, campingpladser, lystbådehavne, lufthavne og banegårde tæller med.
Det er IT- og Telestyrelsen der udpeger, hvem der er omfattet af pligten til at logge. Det sker med udgangspunkt i Telelovens paragraf 6, stk. 1. Den definerer en udbyder som enhver der stiller net eller tjeneste til rådighed for flere slutbrugere.
Styrelsens vurdering er, at når for eksempel et hotel stiller internet til rådighed for brugerne er det for at tjene penge. Og dermed regnes hotellet som en udbyder.
Det kan have store økonomiske følger. Udover at skulle betale for at indsamle og gemme oplysningerne, skal en udbyder sørge for, at der er et såkaldt døgnbetjent kontaktpunkt. Det skal til enhver tid bistå politiet i forbindelse med at få informationer samt telefonovervågning.
Hos Boligselskabernes Landsforening har man rådet den enkelte boligforening til at overlade opgaven til TDC.
TDC melder sig klar til at gennemføre logningsbekendtgørelsen. Ifølge telechef Mogens Ritsholm er det nye registrering af alle internet-opkald, da telefonopkald allerede registreres og opbevares i et år. Kun en ud af 500 opkald bliver registreret og kun opkald som går ind eller ud af TDC`s net til et andet net.
- Justitsministeriet har skønnet, at den type forbrydelser man gerne vil have nogle spor fra typisk er kommunikation over store afstande, siger han til Arbejderen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278