Claus Hjort har sendt bus på togt til de gamle vendiske områder i Polen og Tyskland for at hente arbejdskraft. Arbejdsgiverne får fribillet, EU og staten betaler
af Hans Brinkmann
Mandag den 10. september rullede en bus fra den danske Arbejdsmarkedsstyrelse ind på torvet i den polske østersøby Stettin.
Bussen er en fuldt udrustet jobmesse, som de næste to uger skal forsøge at kapre arbejdskraft i en række byer i Polen og det nordøstlige Tyskland.
I de områder, hvor bussen kører, er arbejdsløsheden op til 20 procent, så Arbejdsmarkedsstyrelsen regner med, at bussen vil blive modtaget af hundredvis af interesserede jobsøgere ved hver stop.
Bussen er bemandet med Arbejdsmarkedskonsulenter, som i ugerne op til har samlet jobopslag og rekrutteringspjecer fra danske virksomheder. Arbejdsgivere, der er på udkig efter arbejdskraft, er inviteret med på turen, hvor der desuden er en repræsentant for Dansk Industri og BAT-kartellet.
De to sidste skal ifølge Arbejdsmarkedsstyrelsens mand i bussen, Niels Højensgård, signalere, at Danmark er et organiseret arbejdsmarked.
- Vi vil gerne markere, at faglige organisationer er en god ide og vi aftaler os frem i Danmark. Det er et signal til polakkerne om, at vi har ordentlige forhold, siger han.
Hvervetogt koster en halv million kroner
Ved det første stop i Stettin benyttede syv-otte arbejdsgivere sig af muligheden for at hverve arbejdskraft direkte fra gaden.
Togtet er et af mange af regeringens initiativer, som skal sikre 'den nødvendige arbejdskraft' til arbejdsgiverne.
- Det er en udløber af regeringens 13 punkts plan fra september sidste år. Det er en god måde at gøre det på, vi står med flere hundrede jobs, og der er en stor mediedækning. Vi vil bruge bussen til at sælge Danmark som arbejdsland, siger Niels Højensgård.
De mange hundrede jobopslag gælder blandt andet chauffører, hvor bare et enkelt transportfirma har meddelt at de skal bruge 400 mand. Desuden er der bud efter bygningshåndværkere, industriarbejdere, slagtere og sæsonarbejdere, fortæller Niels Højensgård.
Det vendiske togt anno 2007 koster i omegnen af en halv million kr., hvor de godt 200.000 er hentet hos EU-Kommissionen. Men det er langt fra første gang at staten har postet penge i jobrekrutering, blandt andet var der i foråret en stor jobmesse i Warszawa.
Ingen hjælp når de først er kommet
- Men det er en parodi, når regeringen på arbejdsgivernes vegne kalder på arbejdskraft fra Polen. Det lyder vældig smart med et bustogt. Anders Fogh er da også blevet citeret flere gange i denne uge i polske medier: 'Kom til Danmark, vi har brug for Jer, vi har god løn og ordnede forhold', siger Robert Olejnik konsulent i Byggefagenes Samvirke i København.
- Men polakkerne kommer allerede og der er mange tusind der arbejder illegalt, men det vil regeringen ikke anerkende. Når den danske stat inviterer arbejdskraft her op, så burde de danske institutioner også kunne hjælpe dem til at få ordentlige job. Men sådan er det ikke, derfor ender mange af dem hos kriminelle arbejdsgivere, hvor de bliver snydt og underbetalt, siger han.
- I stedet for at sende en bus til Polen, så burde man sende en bus rundt i Danmark, som kunne rådgive de mange polakker der er her. De aner ikke, hvor de skal henvende sig for at få hjælp, de er overladt til tvivlsomme arbejdsgiveres forgodt befindende, siger Robert Olejnik.
Han har talrige eksempler på, hvordan Jobcentrene har undladt at formidle arbejde til polakker, som har henvendt sig.
- Ja de bliver end ikke registreret som arbejdssøgende, sådan som de skal efter østaftalen, siger han.
Skattevæsen vil ikke samarbejde
Men det er ikke kun jobformidlingen der er et problem:
- Skattevæsenet behandler de polske arbejderes skatteforhold forskelligt, og kommunerne har forskellig praksis. For eksempel får nogle arbejdere børnecheck, mens andre ikke får, siger han.
Den polske klub i Byggefagenes Samvirke i København har forsøgt at få skattevæsenet til at stille op til et informationsmøde.
- Men de nægter at samarbejde. Men det er vel ikke for meget at drømme om, at når man inviterer tusindvis af udlændinge herop, at man så også hjælper dem til at få ordnede forhold, siger Robert Olejnik.
Han foreslår, at der i de større byer bliver lavet centre, hvor udenlandske arbejdere kan henvende sig.
- Der er brug for at der er et sted, hvor de udenlandske arbejdere kan få hjælp både når det gælder formidling af job hos seriøse arbejdsgivere, til skat og til kommune. Hvorfor kan vi ikke samarbejde om det, siger han.
Artiklen er hentet fra www.eufagligt.dk
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278