03 Jul 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Ti politiklager i 1000fryd-sag

Ti politiklager i 1000fryd-sag

Onsdag, 12. september, 2007, 00:00:00

Statsadvokaten har nu modtaget ti klager over politiets adfærd ved 1000fryd i Aalborg og har bedt Rejseholdet om assistance

Politiets behandling af festivalgæsterne på 1000fryd lørdag den 25. august gåes nu efter i sømmene. Ti gæster har indgivet klage over politiet til statsadvokaten.
Der er både tale om klager over ulovlige anholdelser, klager over politiets voldelige adfærd og erstatningskrav. Statsadvokaturen i Aalborg har nu bedt Rejseholdet om hjælp.
- Der er jo enormt mange klager, og sagen har et omfang, der af ressourcemæssige årsager kræver, at vi får bistand fra Rejseholdet, siger vicestatsadvokat Anne-Mette Wiese til Nordjyske.
- Vi skal have undersøgt hele forløbet, og det betyder blandt andet, at vi skal foretage mange undersøgelser og mange afhøringer af såvel klagere, betjente og andre, der var til stede den nat, siger hun.

Grundig dokumentation
Anklagerne og deres advokat har endnu intet hørt fra politiet, men de stiller gerne deres dokumentation til rådighed, fortæller 1000fryds bestyrer Eva Vardinghus.
- Vi har både videooptagelser og billeder af politiet, der slår løs på folk. På www.localeyes.dk, har jeg blandt andet set en optagelse, hvor politiet lægger en ung pige i den ulovlige benlås, fortæller hun til Arbejderen.
Eva Vardinghus er en af de ti klagere. Hun fik skadet sin skulder og nakke, da hun blev væltet af politiet, løftet af en politimand og efterfølgende smidt på jorden igen. Hun fortæller:
- Jeg er jo bestyrer af stedet, så jeg gik hen til politiet for at snakke med dem. De gav mig fem minutter til at få de unge mennesker ind i cafeen. Jeg nåede kun lige at råbe til folk, at de skulle trække ind i cafeen, inden politiet stormede forbi mig og begyndte at slå på folk.
Politiet forklarer sig med, at der blev kastet med flasker imod dem. Disse flasker så Eva Vardinghus ikke noget til, selvom hun stod sammen med politiet.
Hendes mand Ole Vardinghus befandt sig ligeledes udenfor 1000fryd, da politiet gik til angreb. Han var på vej ind gennem porten, da han blev slået i nyren med en knippel.
- For det første gav politiet ingen advarsel, som de ellers skal. For det andet gav de ikke folk en mulighed for at efterkomme deres krav om at forlade stedet. Folk løb ind igennem porten, for at komme ind i cafeen, men der var simpelthen så meget trængsel, at det ikke var muligt at komme væk, fortæller Eva Vardinghus.

Søger forhøjet erstatning
Der blev foretaget otte anholdelser. Flere blev anholdt på vej ud ad 1000fryd. Deres advokat Claus Bonnez mener, at de blev anholdt udelukkende for at blive afhørt. Dette er ikke lovligt, da der skal være begrundet mistanke om et strafbart forhold, for at anholde.
- Vi vil have undersøgt, om anholdelserne er foretaget på et lovligt grundlag eller ej. Vi søger forhøjet erstatning på grund af ulovlige anholdelser og så klager vi over politiets adfærd, fordi vi mener, de har anvendt mere vold end det var nødvendigt for at gennemføre anholdelserne, siger Claus Bonnez til Arbejderen.
Claus Bonnez holder sig til artikel tre i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention. Den fastslår, at politiet skal bevise deres uskyld, hvis der er blå mærker eller lignende efter man har været i politiets varetægt.
- Når man klager til statsadvokaten er det borgeren, der skal bevise at politiet har gjort noget galt. Men menneskerettighedsdomstolen har altså højere rang end statsadvokaten, og de har flere gange dømt politiet i lignende sager, siger han og fastslår, at han er klar til at gå til menneskerettighedsdomstolen.

www.1000fryd.dk
Flere fotos af politi og festivalgæster

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


12. sep. 2007 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:45

Indland