17 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Ny Løn - ellers tak

Ny Løn - ellers tak

Torsdag, 06. september, 2007, 00:00:00

Offentligt ansatte vender tommelfingeren nedad til Ny løn. Kommunernes Landsforening ser gerne lønsystemet udbygget

42 procent af alle offentligt ansatte føler sig slet ikke eller kun lidt motiveret af Ny løn. Og 37 procent har ikke eller kun ringe tillid til, at det decentrale lønsystem er retfærdigt.
Det viser en interviewundersøgelse, som Zapera har lavet for Kristelig Fagbevægelse.
Undersøgelsens resultat overrasker ikke Jakob Bang, forbundssekretær i FOA.
- Den helt generelle tilbagemelding fra vores medlemmer går på, at Ny løn er et meget trægt system, at der er meget forsinkelse på forhandlingerne, og at det er en kamp at få pengene ud af arbejdsgiverne på trods af, at der er underskrevet en aftale, siger han til Arbejderen.
FOA har ikke en principiel holdning til spørgsmålet om Ny løn. Og kravet er ikke at finde blandt de generelle krav, forbundet har udtaget til de forestående overenskomstforhandlinger. Det forklarer Jakob Bang med de store forskelle mellem forbundets fire sektorer. Mens eksempelvis Teknik og Service sektoren ser overvejende positivt på Ny løn, er der i Social og Sundheds sektoren en udbredt modstand.
- Det vil derfor blive i de enkelte sektorer, debatten om lokal løndannelse i givet fald kommer op. Og jeg kan sagtens forestille mig, at sektorerne forhandler vidt forskellige aftaler hjem for så vidt angår Ny løn, påpeger Jakob Bang.
Ifølge Bente Sorgenfrey, formand for FTF, der er hovedorganisation for et stort antal offentligt ansatte, kan medlemmernes begejstring for Ny løn ligge på et meget lille sted
- Medlemmerne har oplevet Ny løn som meget bureaukratisk, og det har været utroligt små pengebeløb, man har kunnet få ud af det. Det har ikke været motiverende for de ansatte, siger hun til Jyllands Posten.
De generelle betænkeligheder ved Ny løn genkender pædagogernes forbund BUPL.
- Forbundet har ikke noget ønske om at få udbygget den del af lønsummen, der forhandles decentralt. Der er forskel på, hvor meget medlemsgrupperne fordeler lokalt. For ledergruppens vedkommende drejer det sig om 2,5 procent, mens almindelige pædagoger fordeler 1,25 procent. Den model kan vi sagtens leve med, siger Tonny Andersen, faglig sekretær, til Arbejderen.
Arbejdsgiverne i Kommunernes Landsforening (KL) ser til gengæld gerne, at den lokale løndannelse fastholdes og endog udbygges, fremgår det af et oplæg til OK 2008-forhandlingerne.
Det er ikke lykkedes at få fat på Mads Lebech (K), formand for KL`s Løn- og Personaleudvalg, for en kommentar til undersøgelsen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


06. sep. 2007 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:45

Indland