Fremtrædende forretningsfolk i bestyrelserne på landets universiteter kræver større indflydelse. Helge Sander er åben for ideen
En række fremtrædende forretningsfolk, der sidder i bestyrelserne for landets universiteter, kræver nu at få mere indflydelse på universiteternes økonomi, ansættelsesforhold og undervisningsplanlægning. Snærende kontrolinstanser som revisioner og årsrapporter begrænser nemlig erhvervsfolkenes frie udfoldelse, kritiserer de.
- Det betyder, at bestyrelsernes idéer gang på gang bliver bremset i systemet. Arbejdsdelingen burde være sådan, at vi er en selvejende institution, og at det offentlige køber ydelser i form af undervisning og forskning hos os, siger bestyrelsesformand for Danmarks Tekniske Universitet og tidligere direktør for A/S Storebælt, Mogens Bundgaard-Nielsen, til Jyllands-Posten.
- Så kunne vi fremme samarbejdet med erhvervslivet bedre og komme ud og sælge universiteterne udad til, supplerer Anne Grethe Lysgaard, medlem af bestyrelsen for Roskilde Universitetscenter og ejer af Lysgaard Rekruttering og Rådgivning, i Jyllands-Posten.
Forretningsfolkene blev lukket ind i universiteternes bestyrelser med universitetsreformen fra 2003. Hvor universiteterne førhen blev styret af repræsentanter for medarbejdere og studerende, gjorde reformen dem til selvejende institutioner med selvstændige bestyrelser. Samtidig blev de valgte ledelser afløst af ansatte ledere.
I bestyrelsesstrukturen er et indbygget flertal af eksterne medlemmer, som fortrinsvist er fra erhvervslivet. Hvis de får større indflydelse, er der derfor fare for, at universiteterne bliver styret af erhvervslivets interesser, advarer næstformand for Studenterrådet ved Københavns Universitet, Pernille Skipper.
- Man kan for eksempel forestille sig, at bestemte uddannelsesretninger bliver promoveret, hvis det er i erhvervslivets interesse. Dermed bliver de almene uddannelse for erhvervslivet mere end for samfundet, siger hun til Arbejderen.
Videnskabsminister Helge Sander vil ikke afvise idéen om at give universitetsbestyrelserne mere indflydelse. 1. oktober fremlægger et udvalg under ministeriet er et forslag til, hvordan man sikrer universiteterne mere frihed.
- Målet er, at vi kan slå en streg i sandet og opnå enighed om, at det går i den rigtige retning, så vi kan få stoppet den utilfredshed, der tydeligvis er rundt om i bestyrelserne, siger Helge Sander til Jyllands-Posten.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278