17 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Læreren er sparet væk

Læreren er sparet væk

Mandag, 03. september, 2007, 00:00:00

Som på andre tekniske skoler er der også i Aalborg indført såkaldt lærerfri timer, i et forsøg på at få budgetterne til at hænge sammen

Tømrerlærlinge, der undervises i et telt i februar måned, fordi der mangler lokaler på skolen. Eller har seks til otte timer hver uge uden lærere.
Det er blot et par eksempler på, hvad elever på landets erhvervsskoler risikerer at blive budt i løbet af deres uddannelsesforløb.
- Vi får mange af den slags eksempler, når vi som nu får en snak med elever og lærere, fortæller Jeppe Hamming fra Erhvervsskolernes Elev Organisation (EEO).
Sammen med Ane Sommer er han for tiden på vej rundt på landets tekniske skoler og gymnasier. Det sker som et led i EEO`s skolestartskampagne, hvor målet er at besøge alle erhvervsskoler i hele landet.
Bevæbnet med et godt snakketøj, organisationens nye tidsskrift 'psst...' og en avis målrettet elevrådsrepræsentanterne er de to EEO-aktivister nået til Aalborg Tekniske Skole. Arbejderen sætter dem stævne ved hovedafdelingen på Øster Uttrupvej, der rummer uddannelserne indenfor Teknologi og kommunikation, Håndværk og teknik, Fra jord til bord samt Bygge og Anlæg.

Gå-på-mod
Egentlig skulle Jeppe Hamming og Ane Sommers ankomst til en af landets største tekniske skoler være forberedt, men et eller andet er gået galt i kommunikationen mellem EEO og en kontaktperson på skolen.
Det slår på ingen måde de to EEO-aktivister ud. Med venlig assistance fra et par ansatte, står de da også snart midt i et teorilokale med et hold næsten nystartede tømrerlærlinge.
- Hør lige efter, siger læreren, og knap tyve ansigter kigger lidt efter lidt op fra de opgaver, de ser ud til at være travlt optaget af at lave.
Da han har opmærksomheden, overlader han podiet til Jeppe og Ane, der energisk tager over. De præsenterer sig selv, og fortæller hvorfor de er kommet.
- Vi er fra EEO. Det er en landsdækkende elevorganisation for alle elevråd på de tekniske skoler og gymnasier. Vi arbejder for at synliggøre forholdene på erhvervsskolerne for politikere og medier. EEO forsøger at påvirke politikere og andre beslutningstagere til at gøre forholdene på erhvervsuddannelserne bedre, kommer det hurtigt fra Jeppe, samtidig med at Ane med store blokbogstaver skriver Erhvervsskolernes Elev Organisation på tavlen.

En klog klasse
Mens han trækker vejret og lodder stemningen, tager Ane over.
- Vi kommer for at høre, hvordan det går på jeres skole. For at høre hvad I er tilfredse med, og hvad I ikke er tilfredse med.
Der bliver lyttet, mens der ind imellem stadig bliver skelet til opgaverne på bordene.
Jeppe og Ane lader ikke de unge tømrerlærlinge få fred.
- Hvor mange timer har I om ugen? Hvor mange af dem er lærerfri? Hvad bruger I de timer til, hagler spørgsmålene ned over de unge mænd.
Mere eller mindre seriøse svar ryger ligeså hurtigt den anden vej.
- Så tager vi hjem. Vi får os en lur. Vi bruger timerne til at løse opgaver.
På spørgsmålet om de aldrig mangler lærere i de situationer, lyder det under højlydt latter: Nej for vi er så kloge i den her klasse.

Lærerfri timer
Eleverne på Aalborgs tekniske skole er langt fra de eneste, der oplever besparelser på undervisningen. EEO har regnet ud, at der på 19 udvalgte tekniske uddannelser i gennemsnit er givet 1297 kroner mindre per elev end i 2006. Penge som skolerne alt for ofte finder ved at spare på lærertimer eller materialer.
- Med regeringens finansloven for 2008 er der lagt op til nye besparelser på ungdomsuddannelserne. Men det kan du være med til at lave om på. Og det nytter at gøre noget.
- Kan nogen af jer huske de store demonstrationer sidste år den 17. maj. Inden dem havde regeringen varslet store nedskæringer på ungdomsuddannelserne, som det lykkedes at få fjernet igen, fortæller Jeppe.
Derfor er EEO igen i år at finde sammen med en lang række andre elev- og studenterorganisationer og fagbevægelsen, når der i forbindelse med Folketingets åbning den 2. oktober, bliver holdt store velfærdsdemonstrationer i landets største byer.
Også i Aalborg hvor det brede velfærdsinitiativ 'Nordjyder for velfærd' er i fuld gang med planlægningen.
- Brug EEO til at gøre jeres uddannelse bedre. Brug jeres elevråd. Ring hvis I har en god eller dårlig historie, lyder afskedssalutten, inden Ane og Jeppe takker og begiver sig videre rundt på den enorme skole i et forsøg på at nå blot en brøkdel af de tusinder af hoveder, der hver dag har deres daglige gang på stedet.

Elevråd
Ali Aldin er glad for EEO-aktivisternes besøg.
- Det er lidt ærgerligt, at vi ikke har fået at vide, at de ville komme i dag. Så kunne vi have samlet hele holdet, der ville have haft godt af at høre oplægget, siger han efter besøget.
- Jeg synes det er godt, det EEO laver, og at elevrådsarbejde er spændende og sjovt. Jeg er sikker på, at man kan gøre en forskel ved at organisere sig. Vi prøver jo på at gøre skolen til et bedre sted at være, så alle bliver glade for at gå her, mener han.
Den snart 17-årige tømrerlærling er én af de få elevrådsrepræsentanter, der foreløbig er blevet valgt på skolen.
Han var den eneste, der havde lyst til at påtage sig opgaven. Det har han det fint med. Han har tidligere erfaringer med elevrådsarbejde fra folkeskolen, som han forlod efter 9. klasse.
Netop elevernes trivsel både fysisk og social ligger også elevorganisationen meget på sinde. Ane og Jeppe når da også at spørge om tømrerlærlingene er glade for at gå på skolen.
- Jo. Vi har en god klasse og kagerne er gode, lyder svaret.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


03. sep. 2007 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:45

Indland