17 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Nederlag for politiet

Nederlag for politiet

Fredag, 31. august, 2007, 00:00:00

Politiet har frafaldet sigtelserne mod 16 af de 17 personer, der blev anholdt på Sankt Hans Torv få dage efter rydningen af Ungdomshuset

De sad varetægtsfængslet i to uger. Nu har politiet frafaldet alle sigtelser.
Det er situationen for 16 af de i alt 17 personer, som politiet anholdt på Sct. Hans Torv på Nørrebro to dage efter rydningen af Ungdomshuset.
Kun en af de anholdte er blevet sigtet for vold mod embedsmand. De øvrige 16 er derfor nu sammen med deres forsvarsadvokater i gang med at søge erstatning.
Advokat Flemming Wahrén, Roskilde, er forsvarer for en af de 16. Han undrer sig over, at hans klient blev varetægtsfængslet på et så tyndt grundlag.
- Det er mærkeligt, at han skulle sidde 14 dage, inden han kunne blive løsladt. Det er også forkert, at der er gået så lang tid, inden man opgiver sagen. Der er jo ikke kommet nogen nye beviser til. Man har vurderet de samme beviser på ny og fundet, at sagen ikke holdt, siger han til Arbejderen.

Kritik fra advokat
- Dommervagten har ikke håndteret grundlovsforhøret godt. De anholdte blev fremstillet i bundter af tre og fire. Min klients sag blev ikke behandlet individuelt og grundigt, siger forsvarsadvokaten.
- At man havde travlt og det var midt om natten, er jo ingen undskyldning. Landsretten kunne godt have hanket op i sagen, undersøgt den til bunds og så løsladt min klient.
Forsvarsadvokaten beskriver sin klient som en ganske almindelig ung mand, der arbejder som bibliotekar. Han kom tilfældigt forbi Sankt Hans Torv, og havde intet med demonstrationen at gøre. Han har nu anlagt sag mod politiet for ulovlig tilbageholdelse, tabt arbejdsfortjeneste og udgifter til blandt andet psykologhjælp.
- Det har været nødvendigt for, at han kunne komme videre. Man bliver jo forskrækket over at blive spærret inde i to uger uden at have gjort noget som helst, slutter advokat Wahrén.

Sigtet for vold
Der var op mod 1000 mennesker på Sankt Hans Torv den aften, de 17 blev anholdt. Mange havde deltaget i en lovlig demonstration imod rydningen af Ungdomshuset. Stemningen var fredelig.
Men klokken 00.59 omringer og anholder politiet som de eneste en gruppe på 17 personer. Ifølge et par linjer i politirapporten skulle de sammen have stukket en af politiets mandskabsvogne i brand med en molotov-cocktail samt smidt med brosten og flasker.
I dommervagten forsøgte de fleste af de 17 forgæves at forklare dommeren, at de ikke havde kastet noget som helst. De var da heller ikke grebet med noget i hænderne, men dommeren valgte at godkende politiets beviser. De blev alle varetægtsfængslet i fire uger sigtet for vold mod politiet.
De mange varetægtsfængslinger blev anket til Landsretten. Her blev de godkendt, men nedsat til to uger. Næsten et halvt år senere droppede statsanklageren alle sigtelserne mod 12 af de anholdte senere mod yderligere fire.
Den 15. august blev der rejst tiltale mod den sidste af de 17. Han er sigtet for vold mod tjenestemand i funktion. Datoen for første retsmøde er endnu ikke fastlagt.


Retsopgør
- I dag falder der dom i den såkaldte Kronborggadesag. I forbindelse med en demonstration til støtte for Ungdomshuset og efterfølgende uroligheder den 16. december sidste år anholdt politiet et par hundrede deltagere.
Københavns Byret har behandlet sagen mod de første fire, der er anklaget for forstyrrelse af den offentlige orden. Hvis de kendes skyldige, ventes der rejst tiltale mod yderligere 100 af de anholdte.
- Politiet har endnu ikke besluttet, hvad der skal ske med 14 af de 34, der blev anholdt i Ungdomshuset, da det blev stormet den 1. marts. De 17 var udlændinge, som blev smidt ud af landet.
To musikere og en ung pige har fået afsluttet deres sag uden tiltaler. De resterende sager vurderes fortsat af politiets jurister.
- Den 1. marts om aftenen anholdt politiet i alt 47 personer i en række omstridte 'knibtangsaktioner' i nærheden af Nørrebro Runddel. Retsagen mod 21 af dem indledes den 3. december. Yderligere fem er sigtet.
Byretten skal tage stilling til, om det er vold mod politiet at være et sted, som man ikke kan komme væk fra, mens andre begår noget ulovligt.
Udfaldet af sagen afgør, om der rejses tiltale mod de resterende 21.
- Desuden verserer der stadig en del enkeltsager, mod personer der især er sigtet for stenkast mod politiet.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


31. aug. 2007 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:45

Indland