Thor Pedersen lover med finanslovsforslaget for 2008 mere velfærd, lavere skat og mindre gæld. Men det er varm luft og dertil genbrugt, siger oppositionen
Finansminister Thor Pedersen genbrugte store dele af regeringens 2015-plan med de mange papir-milliarder, da han i går fremlagde regeringens finanslovsforslag. Blandt andet blev 'Kvalitetsfonden med 50 milliarder kroner til anlægsinvesteringer over de næste ti år, trukket frem igen.
- Men kvalitetsfonden udmøntes slet ikke i finansloven for 2008. Kvalitetsfonden er varm luft, siger Enhedslistens finanspolitiske ordfører Frank Aaen.
- Det beløb, finansloven sætter af til stigning i det offentlige forbrug, udtrykker i det hele taget et forsøg på at udmønte så få af regeringens løfter som muligt, mener Frank Aaen.
Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører Thomas Adelskov hæfter sig ved, at finansloven heller ikke opfylder de løfter om flere penge til uddannelse, som regeringen ellers har indgået aftale om med arbejdsmarkedets parter.
- I trepartsaftalerne nåede man frem til, at der skulle afsættes 1,9 milliarder kroner årligt. Nu har regeringen blot afsat 1,6 milliarder kroner i 2008 til såvel trepartsaftale som kvalitetsreform. Og så er 700 millioner kroner endda taget fra rammen til voksen- og efteruddannelse, så man kan i den grad sige, at regeringen giver med den ene hånd, mens de stjæler med den anden, påpeger Thomas Adelskov.
Faktisk er det ikke kun de 700 millioner, regeringen tager med den anden hånd. Når alle allerede afsatte puljer trækkes ud af de 1,6 milliarder kroner, der er af sat til 'bedre kvalitet i den offentlige sektor', er der reelt kun 700 millioner kroner tilbage.
Også SF`s finansordfører Ole Sohn peger på finanslovsforslagets iøjnefaldende mangel på reelle offentlige velfærdsforbedringer.
- Jeg leder forgæves efter en ekstra hjemmehjælper, en ekstra folkeskolelærer til tolærer-undervisning i de små klasser og en ekstra krone til bedre og billigere kollektiv trafik. Regeringen er mere optaget af at uddele ti milliarder kroner i skattelettelser end i at løse centrale velfærdsproblemer, siger Ole Sohn.
Hos de Radikale er kritikken også skarp, om end med en noget anden vinkel. Finanslovsforslaget er 'uansvarligt', fordi det pumper alt for mange penge ud til offentligt forbrug, siger partiets finansordfører Morten Helveg Petersen.
Ny Alliances talsmand Anders Samuelsen mener derimod, at finanslovsforslaget er et grundlag for seriøse forhandlinger. Regeringens støtteparti Dansk Folkeparti ville i går ikke melde ud om finanslovsforslaget, men valgte at holde kortene tæt til kroppen - og fingeren i jorden.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278