Nyt ungdomshus på Grøndalsvænge Allé skal vindes ved hjælp af folkelig opbakning og masse-aktion. Naboer i Københavns Nordvestkvarter støtter
Der skal nye metoder til for at få et nyt ungdomshus. Aktionsgruppen G13 vil tage Grøndalsvænge Alle 13 som nyt ungdomshus den sjette oktober og de bruger bevidst åbenhed som strategi.
De unge har forsøgte sig med alle midler for at få et nyt hus, og de vil blive ved med at finde på nye måder, vende tingene på hovedet og gøre tingene anderledes end de hidtidigt har gjort. Åbenheden er den nye strategi, fortæller Sigurd, der er talsperson for G13, til Arbejderen.
G13 lærer af G8
For to uger siden meldte aktionsgruppen G13 meget åbent ud, at de ved hjælp af ikke-voldelig civil ulydighed vil indtage et nyt ungdomshus den sjette oktober. G13 står for adressen Grøndalsvænge Alle 13 i Københavns Nordvestkvarter. Her ligger de tomme bygninger, som skal blive til det nye ungdomshus.
Udmeldingen kom halvanden måned før den planlagte aktionsdag. Det giver G13 aktivisterne god tid til at forberede sig og til at mobilisere til aktionen.
- Vi skal være så mange som muligt den sjette oktober. Tidligere demonstrationer har vist, at der er mange tusinde i København, der støtter kravet om et nyt ungdomshus. Vi vil mobilisere bredt og have mange forskellige udtryk, fortæller Sigurd.
Netop mængden skal udgøre forskellen mellem denne aktion og tidligere bz-aktioner. G13 har lært noget af de protester, der var imod G8 topmødet i Tyskland i juni.
Her lykkedes det omkring 30.000 aktivister at spærre alle indfaldsveje til det sted, hvor G8 mødet blev hold. Aktivisterne trængte igennem det massive politiopbud, og G13 aktivisterne satser på at kunne gøre det samme.
- Allerede to år før topmøde havde aktivisterne meldt ud, at den og den dag ville de blokere de og de veje. På den måde kunne tusindvis af velforberedte aktivister overrumple politiet. Vi har lært at forberedelse virker, udtaler en anden af G13`s talspersoner Astrid.
Åbenhed
Aktivisternes åbenmundethed er kommet bag på mange. Talsmand for Københavns Politi, Flemming Steen Munch, har udtrykt i pressen, at han tror G13 bluffer, når de annoncerer tid og sted. 'Så flinke plejer de ikke at være,' siger han.
- Når vi melder åbnet ud om vores aktionsplaner, så er det ikke for at være flinke, det er et strategisk valg. Og fordi det gør det svære for politi og politikere at kriminalisere vores kamp for et ungdomshus, forklarer Astrid.
Åbenheden er en forudsætning for at sikre den folkelige opbakning, der skal til for at lave en masse-aktion.
- Ved at melde så åbent ud om vores planer vil vi signalere åbenhed. Pressen har haft meget travlt med at kriminalisere vores ønske om et nyt ungdomshus, og vi vil gerne vise, at der ikke er noget odiøst eller kriminelt ved vores krav, siger Sigurd.
Velkomne i Nordvest
Åbenheden ser allerede ud til at have virket. Efter at det er kommet ud, at det nye ungdomshus skal være på Grøndalsvænge Alle, er der startet en beboergruppe for et ungdomshus i Københavns Nordvest-kvarter. Janne Wedenborg fra beboergruppen siger til Arbejderen:
- Vi har startet beboergruppen i Nordvest for at støtte ideen om et nyt ungdomshus på Grøndalsvænge Alle 13. Vi vil samle så mange vi kan i kvarteret for at bakke op om ideen.
Janne Wedenborg oplyser, at der allerede er en 40-50 stykker i beboergruppen, og at de planlægger et møde den 18. september, hvor folk fra lokalområdet kan diskutere udsigten til et ungdomshus i Nordvest.
- Vi synes et ungdomshus vil passe godt til vores kvarter, der i forvejen er meget mangfoldigt. I Nordvest har mange ikke råd til dyre cafebesøg og koncerter. Derfor ser vi frem til at nyde godt af billige folkekøkner og kulturtilbud, siger Janne Wedenborg.
Beboergruppen henstiller til politikerne om at finde en politisk løsning på problemet inden den sjette oktober, hvor de unge siger, at de vil tage huset på Grøndalsvænge Alle.
Hvis man vil ha en hus, må man ta et hus
Men de unge har ikke megen tillid til den politiske velvilje.
- Erfaringe viser os, at man ikke får et ungdomshus, hvis man ikke selv tager det, siger Sigurd og uddyber:
- Vi er selvfølgelig klar over, at der foregår budgetforhandlinger lige nu, hvor ungdomshuset indgår. Men vores aktion er ikke symbolsk og skal ikke bare lægge et politisk pres. Det er en direkte aktion, og vi har tænkt os at tage huset med mindre, der findes en bedre løsning inden.
På hjemmesiden skriver G13: 'Vi ved, at politikerne på rådhuset i virkeligheden ikke ønsker os. Vi ved, at deres fine snak om borgerinddragelse, om levende kultur og om det kreative og mangfoldige København er tomme floskler i et indholdsløst demokrati, hvor borgere bliver reduceret til stemmekvæg, og politikernes virke indskrænker sig til udelukkende at handle om genvalg.
Vi ved, at politikerne i deres magtarrogance ikke umiddelbart har tænkt sig at give os det tilbage, de har taget. Vi har ventet et halvt år og trods utallige demonstrationer og protester er intet sket.'
Initiativet til at tage Grøndalsvænge Alle 13 som ungdomshus er taget af forskellige folk, grupper og organiseringer i og omkring ungdomshusbevægelsen. I løbet af de sidste par uger er gruppen vokset større og tæller nu omkring 500 aktivister.
- Man kan ikke se G13 som en separat del af bevægelsen. Vi er en del af ungdomshusbevægelsen, fortæller Sigurd.
G13 er dannet med det ene formål at få et nyt ungdomshus. De har hverken planer om at skulle forhandle med politikerne eller indtage en ledende rolle i det nye ungdomshus.
- I det nye hus vil det selvfølgelig blive de nye brugere, der kommer til at bestemme, hvordan tingene skal fungerer, slutter Sigurd.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278