Byggefagenes Samvirke fandt problemer på 19 ud af 19 københavnske byggepladser i lørdags
Overenskomstmæssige overgreb på 19 ud af 19 byggepladser. Det var resultatet, da Byggefagenes Samvirke og den polske håndværkerklub i Danmark gennemførte en fælles patrulje på københavnske byggepladser i lørdags.
- Nogle pladser var blevet indrapporteret i forvejen, andre havde vi mistanke til, og så gik vi ellers efter lyden af arbejdende folk, maskiner, tale og radio. Blandemaskiner og byggekraner kan man jo både se og høre, fortæller Carsten Bansholm, der deltog i aktionen, til Arbejderen.
- Der er problemer med manglende arbejdstidsaftaler, overarbejde om lørdagen, manglende ansættelsesbeviser, arbejds- og opholdstilladelser og sort arbejde, opremser han.
Det grelleste eksempel var en byggeplads i Store Kongensgade.
- Der var livsfarligt. Der var store huller i gulvene, hvor folkene skulle gå og sætte gipsplader op. Nedstyrtningsfare. Og fint støv overalt, som tyder på, at der ikke bliver støvsuget i forbindelse med arbejdet.
- Samme sted boede der omkring ti arbejdere i kælderen. Der var madrasser, et tekøkken og et gammelt fjernsyn, og de gik rundt i sandaler og hullede gummisko, fortæller Carsten Bansholm.
Byggepladsen blev meldt til politiet og Arbejdstilsynet, men ingen af dem ville rykke ud på en lørdag. Alligevel blev byggepladsen lukket.
- Vi fandt en repræsentant for firmaet, og da vi pegede på overtrædelserne indvilligede de i at lukke pladsen, indtil sagen er undersøgt. Der var selvfølgelig ingen overenskomst. Og når der ikke er overenskomst, er der aldrig ordentlige forhold, pointerer Carsten Bansholm.
Nu begynder arbejdet med hver enkelt sag.
- Vi gennemgår om og hvor overenskomsten er overtrådt på hver byggeplads, og så tager vi de nødvendige skridt. Desuden stiller Enhedslistens Jørgen Arbo Bæhr i dag spørgsmål i Folketinget om, hvorfor politi og Arbejdstilsyn ikke rykker ud om lørdagen, forklarer han.
- Hvor der er udenlandske firmaer, er det undtagelsen frem for reglen, at der er ordnede forhold. På sikkerhedsmøderne er de udenlandske arbejdere generelt ikke med, eller også bliver der ikke tolket for dem. Det er helt almindeligt, slutter Carsten Bansholm.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278