18 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Flere lukkedage i København

Flere lukkedage i København

Onsdag, 22. august, 2007, 00:00:00

Udover at lukke og sammenlægge skoler og institutioner, vil Københavns Kommune spare 607 millioner på børn og unge de næste fire år

Udover at lukke og sammenlægge en lang række skoler og institutioner, vil SF, Socialdemokraterne og Radikale spare 90 millioner på de københavnske skoler og daginstitutioner i 2008 og endnu mere de kommende år.
I løbet af de næste fire år skal der spares 795 millioner på børne- og ungdomsområdet i København. Kun de 188 millioner findes ved lukninger og sammenlægninger. De resterende 607 millioner findes ved massive nedskæringer på skolerne og i institutionerne.
På skoleområdet går det hovedsageligt ud over de tosprogede børn. Modersmålsundervisningen afskaffes og der spares på de ekstra lærere til tosprogede i børnehaveklassen.
Samtidig afskaffes fritidshjemmenes morgenåbning. Det betyder, at børnene ikke har mulighed for at komme på fritidshjemmet inden skoletid, selvom far og mor møder tidligt på arbejdet.
Både på fritidshjem og i daginstitutioner reduceres åbningstiderne, og antallet af lukkedage forøges.
Nedskæringerne møder kraftig kritik fra de pædagogiske fagforeninger. Henriette Brochdorff fra BUPL-Hovedstaden er også meget utilfreds med forslaget om sætte børnehavealderen ned.
- Som det er nu, får institutionerne penge til en vuggestueplads indtil barnet fylder tre år. Det bliver nu lavet om til to år og ti måneder. Det kommer til at betyde, at børnehaver og vuggestuer i alt vil modtage 16,5 millioner kroner mindre for det samme antal børn, siger hun til Arbejderen.
Forligsparternes forslag er nu sendt i høring, der er høringsfrist den 1. november. Borgerrepræsentationen træffer endelig beslutning om nedskæringerne den 29. november.
Enhedslistens Khaled Mustafa fra Børne- og Ungdomsudvalget tror ikke på, at høringssvarene kan rykke ved forslaget.
- SF, Socialdemokraterne og Radikale har flertal for deres forslag, så det bliver ikke ændret. Høringssvarene kan højst føre til nogle småjusteringer, vurderer han.
Enhedslisten mener, at kommunen bør bruge det overskud, de har, på at dække det underskud, der er i Børne- og Ungdomsforvaltningen.
- Men dels har kommunen nogle andre prioriteringer og dels vil de ikke bryde med regeringens udgiftsstop, der gør, at kommunerne ikke må have lov til at bruge sit overskud på andre udgifter, siger han til Arbejderen.
Kim Laursen fra Skole og Samfund opfordrer også kommunen til at bryde med udgiftsstoppet og siger:
- For halvandet år siden meldte kommunen ud, at de ville have Danmarks bedste folkeskole, så går det ikke at spare.
Pædagogernes fagforeninger BUPL og LFS har sammen med Københavns Lærerforening skrevet til overborgmester Ritt Bjerregaard om at få besparelserne taget af bordet. På mandag holder de møde i Nørrebrohallen, hvor de håber på at komme i dialog med politikerne.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


22. aug. 2007 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:47

Indland