Guldbrandsens film ¤¤Den hemmelige krig¤¤ lever op til de krav, man kan stille til en dokumentarfilm. Villy Søvndal anklager statsministeren for magtfordrejning
En uvildige undersøgelse frikender nu Christoffer Guldbrandsens dokumentarfilm 'Den hemmelige krig' for at fordreje og forvanske kendsgerningerne.
Det var ellers en del af den kritik, som regeringen fremførte af filmen.
Men filmen lever op til de krav, man kan stille til en journalistisk dokumentarfilm, konkluderer den arbejdsgruppe, som har stået for undersøgelsen. I stedet var det regeringen, som gentagne gange løj over for Folketinget.
Rapporten påpeger, at regeringen effektivt fik flyttet fokus fra indhold til form.
'Selv om spinnet viste sig at være forkert på en række områder, skabte det ikke væsentlig kritik af regeringen i medierne', hedder det. På den baggrund konkluderes det, at regeringen vandt spinnet om 'Den hemmelige krig'.
SF`s formand kritiserer statsministeren for at have sat spin-folk og embedsværket på massivt overarbejde for at flytte fokus fra det centrale i filmen:
- Sagen rummer nogle bekymrende elementer af magtfordrejning, når magthaverne så voldsomt trækker en dokumentarfilm og en enkelt journalist gennem de helt store vridemaskine, siger Villy Søvndal.
Han konstaterer også, at den danske regering var mere bekymret for sit image end for, at den overtrådte Genéve-konventionen.
I filmen påstår instruktøren Christoffer Guldbrandsen, at den danske regering gentagne gange vildledte Folketinget. Filmen dokumenterer, at danske soldater udleverede afghanske fanger til de amerikanske styrker på et tidspunkt, hvor USA åbent erkendte, at man ikke overholdt Genéve-konventionen.
Forsvarsministeriet og statsministeren samt Nyhedsavisen har beskyldt filmen for ikke at være journalistisk redelig. Redaktør David Trads afviste tirsdag i sin blog rapporten som 'en underlig, lang og famlende snik-snak'. Han agter desuden at anklage den for 'videnskabelig uredelighed'.
Den arbejdsgruppe, som har undersøgt filmen, består af Erik Albæk, professor i journalistik på Syddansk Universitets, Mette Bock, prorektor ved Aarhus Universitet og tidligere chefredaktør på Jydske Vestkysten, Michael Kristiansen, tidligere pressechef for Statsministeriet, samt Mark Ørsten, forsker på Roskilde Universitets Center. Fra filmbranchen deltog Søren Steen Jespersen, tv-dokumentarist og partner i Bastard Film.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278