Elevbevægelser i fem nordiske lande samler kræfterne og kræver blandt andet stop for brugerbetaling
Gymnasieelevernes organisationer i Danmark, Sverige, Norge, Finland og Island går nu sammen om en række fælles krav til bedre uddannelsesmuligheder.
Der sker gennem netværket Nordic School Student Network, som blev dannet på et møde i Stockholm i starten af måneden. Netværket samler op mod en halv million gymnasieelever, og dermed får bevægelsernes krav langt større vægt, vurderer den nyvalgte formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, Gry Möger Poulsen.
- Det er et historisk skridt. Vi er hverken særligt pengestærke eller særligt indflydelsesrige organisationer. Vores styrke er, at vi repræsenterer så mange, siger hun til Arbejderen.
Samlingen afslører, at de problemer danske gymnasieelever slås med i dag, genkendes hos vores nabolande.
- Vi oplever de samme tendenser på uddannelsesområdet i hele Norden. Det gælder både det pædagogiske skred, som den ensidige fokusering på faglighed og PISA-undersøgelser har ført med sig, men også i høj grad angrebet på den fælles, skattefinansierede ret til uddannelse. Her kan jeg afsløre, at mange af vores nordiske kolleger ser Danmark som et worst case scenario (skrækeksempel, red.), fortæller Gry Möger Poulsen.
Et af de krav, som de nordiske gymnasieelever samles om, er netop retten til gratis uddannelse.
- Studerende i hele Norden oplever hvordan brugerbetalingen sniger sig ind på flere og flere områder. Der er større udgifter forbundet med at gå i gymnasiet end nogensinde før, og det går ud over de mindst bemidlede elever, siger Gry Möger Poulsen.
Hun nævner som eksempel, at gymnasieeleverne ofte skal betale for både udflugter, undervisningsmaterialer og dyrt it-udstyr som avancerede lommeregnere.
- Vi kræver ikke, at staten skal betale vores kuglepenne og kladdehæfter, men udgifterne til en tre-årig gymnasieuddannelse i Danmark er som regel mellem 10.000 og 15.000 kroner, og det er for meget. Selvom politikerne siger, at uddannelse i Norden er gratis, er vi nødt til at forholde os til, at det ikke er virkeligheden, fastslår elevformanden.
Det nye netværk har drøftet mange muligheder for fælles kamp. Blandt andet har de lavet en aftale om sympatidemonstrationer foran hinandens ambassader, når der er nationale manifestationer.
- På længere sigt kan vi også forestille os fælles kampagne eller uddannelseskonferencer, siger Gry Möger Poulsen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278