Hjemmehjælperne i København skal stå for de forebyggende samtaler med de ældre. Samtidig bliver der sparet på omfanget af den hjælp, den enkelte kan få
Trods fine ord i Københavns ældrepolitik om forebyggelse og information bliver det nu sværere for byens ældre at få rådgivning om kost, motion og sociale tilbud.
Kommunens forebyggende hjemmebesøg er nemlig et af de områder, der ser ud til at blive ramt af sparekniven, når Borgerrepræsentationen i denne måned tager fat på forhandlingerne om næste års budget.
- De forebyggende hjemmebesøg er en samtale, som alle borgere over 75 år bliver tilbudt. På besøgene drøfter man, hvordan de ældre har det og hvilke kommunale tilbud de kan have glæde af. Det kan for eksempel være vedrørende kost og motion, forklarer direktør for Københavns sundheds- og omsorgsforvaltning, Hanne Baastrup, til Arbejderen.
I dag er det specialuddannede sygeplejersker, der foretager de forebyggende hjemmebesøg. Kommunens plan for besparelser rammer samtalerne hos de ældre, der allerede får hjemmehjælp. Her skal samtalerne fremover gennemføres af den daglige hjemmehjælp.
- Det tror jeg godt, de kan få tid til, selvom niveauet ikke nødvendigvis bliver det samme. Situationen på området er vist ikke helt så travl, som pressen gerne vil gøre den, siger sundhedsborgmester Mogens Lønborg (K) til Arbejderen.
Hjemmehjælperne får ikke mere tid til de forebyggende samtaler. Tværtimod skal visitationskravene skærpes, så de ældre får endnu mindre hjælp end i dag.
- Vi har sørget for, at besparelsen på den visiterede tid kun rammer ældre, der i virkeligheden godt kan klare opgaverne selv, forklarer Mogens Lønborg.
Det chokerer formand for FOA`s social- og sundhedsafdeling i København, Palle Nielsen.
- Det kan ikke lade sig gøre, at de ældre både skal visiteres til mindre tid og hjemmehjælperne samtidig får nye opgaver. I forvejen er situationen sådan, at hjemmehjælperne må vælge arbejdsopgaver fra, hver gang de er hos de ældre, fordi der ikke er tid. Hvis de skal vælge mellem et akut toiletbesøg eller en samtale om de ældres muligheder i kommunen, ved jeg godt hvad der ryger, siger han til Arbejderen.
Den situation kan Maja Hjorth, social- og sundhedshjælper i Tårnby Kommune, nemt genkende.
- Forleden var jeg ude hos en borger, der får leveret mad. Hun sagde, at hun havde læst, at man kan få bevilliget hjælp til at gå på tøjindkøb, og spurgte om det kunne lade sig gøre. Hun har nemlig ingen pårørende, der kan hjælpe hende, og har ikke fået nyt tøj i lang tid.
- Jeg har lært på min uddannelse, at det netop er den slags forebyggende arbejde, der kan holde de ældre i gang. Derfor gjorde det mig enormt ked af det at måtte svare hende, at selvom hun spurgte visitationen, ville hun næppe få tildelt tid til det. Jeg har i hvert fald aldrig været ude for, at der bliver givet tid til den slags, fortæller hun til Arbejderen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278