Københavns Kommune skal spare 47,2 millioner på ældreområdet. Sundt, siger borgmesteren
Spareknivene skal slibes, når politikerne på Københavns Rådhus møder efter sommerferien. Fra slutningen af august går spillet om næste års budget i gang.
På ældre- og sundhedsområdet skal sundheds- og omsorgsforvaltningen finde 47,2 millioner kroner, inden budgettet bliver endeligt vedtaget den 2. oktober. Derfor skal der blandt andet spares på hvor meget hjemmehjælp den enkelte ældre kan få, på den udbragte mad og de forebyggende samtaler.
- Selvfølgelig er vi aldrig glade for at spare. Men hvis ikke den offentlige sektor skal vokse yderligere, er vi jo nødt til at finde pengene et sted. Vi vil jo gerne være en dynamisk kommune, og jeg tror det er sundt at revidere, hvad man bruger penge på en gang imellem, siger Københavns sundheds- og omsorgsborgmester, Mogens Lønborg (K), til Arbejderen.
Trods et stort overskud i kommunekassen skal alle forvaltninger spare. Det udgiftsloft regeringen har pålagt kommunerne, betyder nemlig, at besparelser er den eneste måde, kommunerne kan skaffe penge til nye udgifter.
På ældreområdet står også de ansatte i administrationsapparatet for skud. Sidste år blev der hentet en stor besparelse hjem ved at lægge byens hjemmeplejeområder sammen, så de lokale kontorer hver især skulle holde styr på tre gange så store områder som før. I år vil udvalget følge op på sammenlægningerne ved at lægge lokalområderne Nørrebro og Bispebjerg sammen.
Men sammenlægningerne gør det svært at følge med for de sygeplejersker, der visiterer hvor meget hjemmehjælp de ældre skal have. Det skaber problemer for hele hjemmeplejen, fortæller fællestillidsmand for sygeplejerskerne i København, Marianne Rasch.
- Efter sammenlægningerne har visitator-sygeplejerskerne slet ikke tid til at give de ældre de individuelle besøg og vurderinger, de har krav på. I dag kører de efter et skema med standardtider. Det rammer i sidste ende både de ældre og deres hjælpere, når der ikke er visiteret rigtig tid, siger hun til Arbejderen.
Men Mogens Lønborg kan godt stå inde for sundheds- og omsorgsudvalgets nedskæringsforslag. Han er glad for, at det ikke er de svageste ældre, der bliver ramt af forslaget.
- Når jeg skal spare på ældreområdet ser jeg altid de ældre stå i en lang kø foran mig. Forrest står alle de, der har det allerdårligst. Det er vigtigt for mig, at besparelserne ikke rammer hele køen, men kun de, der ikke har så meget brug for hjælp, forklarer han.
Her skal der skæres
Mindre tid til hjemmehjælp. Besparelse: 5,8 millioner kroner
Mindre tid til personlig hjælp. Besparelse: 5,1 millioner kroner
Afskaffelse af de forebyggende hjemmebesøg hos de ældre, der allerede får hjemmehjælp. Besparelse: 4,2 millioner kroner
Mindre mad til de ældre, der får udbragt færdiglavet mad. Besparelse: 1,5 millioner kroner
Sammenlægning af hjemmeplejeområderne Nørrebro og Bispebjerg. Besparelse: 2,5 millioner kroner
Mindre forebyggelse og oplysning til byens øvrige borgere. Besparelse: 3,0 millioner kroner
Mindre besparelser (administrative udgifter, udlicitering af hjemmeplejens biler, fælles indkøbsaftaler og så videre): 25,1 millioner kroner.
I alt: 47,2 millioner kroner.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278