Kommunerne lukker døgntilbud til narkomaner efter kommunalreformen. Misbrugerne sættes på gaden midt i behandling
De ti stofmisbrugere på døgninstitutionen Lyngdal i Ringkøbing-Skjern Kommune skal pakke deres rejsetasker. Kun et halvt år efter kommunen har overtaget institutionen fra amtet, vil den afhænde sit eneste døgnåbne behandlingstilbud. Det sker efter et år, hvor den roste institution har haft sin hidtil højeste belægning.
Kommunen vil enten sælge Lyngdal eller lukke institutionen i slutningen af året. Selvom kommunen er i gang med at udvide institutionen med fem sengepladser for at gøre den mere konkurrencedygtig, er begrundelsen, at det er billigere at købe pladser på private opholdssteder frem for selv at drive en institution.
- Institutionen er fagligt fuldstændig i orden. Beslutningen er udelukkende truffet ud fra, at den ikke er konkurrencedygtig i forhold til priserne på de private opholdssteder, siger formand for social- og sundhedsudvalget i Ringkøbing-Skjern Kommune, Niels Rasmussen (S) til fagbladet Socialpædagogen.
Da strukturreformen trådte i kraft ved årsskiftet, overtog mange kommuner behandlingstilbudene fra amterne. Lyngdal er ikke den eneste døgninstitution for narkomaner som har måtte dreje nøglen om.
I denne uge gik det ud over Skippergården på Lolland, som var det eneste offentlige døgntilbud til narkomaner i Region Sjælland. Lukningen betyder, at fem beboere, der var i gang med at kæmpe sig ud af deres misbrug, nu afbrydes midt i deres behandlingsforløb.
- De havde fået lovning på, at lukningen ikke ville berøre dem, men nu er deres fremtid total uvis. I morgen bliver de midlertidigt flyttet over til et udslusningshjem, selv om de slet ikke er nået så langt i deres behandling. Herefter er det uafklaret, hvad der skal ske, siger næstformand i Socialpædagogernes Landsforbund, Marie Sonne, til Arbejderen.
Hun fortæller, at flere behandlingsinstitutioner er truet af lukning.
- Det kan komme til at koste liv. Når vi lukker institutionerne er der en risiko for, at beboerne er på junk igen i morgen tidlig. Det er en meget negativ følge af kommunalreformen, at en ny kommune først kan påtage sig så vigtig en social opgave for derefter at løbe fra ansvaret. Derfor er det et landsanliggende, og nu må vores socialminister, Kommunernes Landsforening og regionerne arbejde sammen for at finde en bedre løsning, understreger hun.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278