19 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Unge vil gerne i fagforening

Unge vil gerne i fagforening

Onsdag, 01. august, 2007, 00:00:00

Jobpatruljens besøg på arbejdspladser i hele landet vidner om positiv interesse for fagforeningen

De aktivister, der har deltaget i 14 dages jobpatrulje på Fyn, ser meget optimistisk på fagbevægelsens fremtid.
- Sidste år var der kun fire unge under 18 år, der gav udtryk for, at de gerne ville kontaktes af en fagforening med henblik på at blive medlem. I år er tallet helt oppe på 49, fortæller Julie Dalsgaard, der har været tilknyttet den fynske jobpatrulje som informationsmedarbejder.
Hun mener, det er udtryk for, at de unge betragter fagbevægelsen som noget meget konkret og håndgribeligt, som en forening, der kan gå ind og hjælpe med at forbedre arbejdsvilkårene og forhindre underbetaling.
I Nordjylland er de unges interesse for fagbevægelsen endnu mere udtalt, fortæller Camilla B. Krarup, kontaktperson for jobpatruljen.
- Jeg har ikke det helt nøjagtige tal, men et umiddelbart skøn går på, at cirka halvdelen af de unge, vi har snakket med, gerne vil høre mere om fagforeningen. Det er da positivt, selvom interessen ikke er nogen garanti for, at de rent faktisk melder sig ind i en fagforening, siger den nordjyske ungdomskonsulent fra HK Nordjylland.
Camilla B. Krarup er overbevidst om, at jobpatruljens indsats gør en forskel, og at det nytter at komme rundt år efter år.
- Vi har bevidst valgt at besøge nogle af de arbejdspladser, hvor vi sidste år påpegede problemer. Derfor var det utroligt positivt at opleve, at der rent faktisk var blevet rettet op på en række områder. Det gælder alenearbejde og arbejdet ved farlige maskiner, hvor der var sket tydelige forbedringer.

Grelle tilfælde
I det hele taget opsummerer hun årets mere end 900 arbejdspladsbesøg i Nordjylland med ordene 'det ser rigtig godt ud'.
- Selvfølgelig er der stadig eksempler på unge, der ikke får den løn, de skal have. Og vi er da også stødt ind i grelle eksempler på vores vej, hvor det kan gå grueligt galt, hvis uheldet er ude. Men det er heldigvis kun ganske få.
I den slemme ende af skalaen hører eksemplet med den 15-årige dreng, der arbejder med at klargøre biler med meget skrappe rengøringsmidler. Ikke nok med det, hans arbejde bestod også i, at køre bilerne til og fra klargøring på arbejdspladsen.
- Og vi mødte en 14-årig pige, der havde brændemærker langt op af armene af at bage vafler i en isbod. Vi har besøgt 908 arbejdspladser i Nordjylland og anmelder syv til politiet. Det gælder firmaet, der havde en 15-årig uden kørekort til at køre rundt med biler. De seks øvrige handler om at fritidsjobberne har udskænket alkohol, lyder det fra Nordjylland.
At der stadig findes grove eksempler på overtrædelse af reglerne for fritidsjobbere, bekræftes af jobpatruljen på Fyn.
Rico Bønsøe, der til daglig arbejder i social- og sundhedssektoren, er én af de aktivister, der var med til at opsøge fynske dagligvarebutikker, grillbarer, tankstationer, cafeer og andre arbejdspladser. Mellem 200 og 300 arbejdspladser blev det til på de fire dage, han var med, og han anslår, at der var fritidsjobbere på rundt regnet halvdelen.

15-årig ved båndsav
- Det værste, vi stødte på, var en 15-årig dreng, der stod ved en båndsav og også betjente andre maskiner, som han slet ikke må i henhold til lovgivningen. Og på en minkfarm var der en ung, der arbejdede med skoldhedt vand uden de nødvendige værnemidler.
De grove eksempler til trods betegner Rico Bønsøe årets forseelser som 'bagatel-problemer'.
- Det er mit indtryk, at der har været færre problemer end sidste år. I år har det mest drejet sig om koks med ansættelseskontrakter og de sædvanlige problemer med løn- og feriepenge.
- Generelt er det min opfattelse, at de fleste arbejdsgivere holder sig indenfor reglerne. Jeg tror godt, de er klar over, at de er nødt til at behandle deres ansatte ordentligt, hvis de vi have den arbejdskraft, de har brug for.
I Århus betegner den lokale LO-formand Hans Halvorsen omvendt forholdene som værre end tidligere. Her har jobpatruljen besøgt mere end 300 arbejdspladser i Århus midtby, og indtrykket har ikke været opløftende ifølge Halvorsen.
- Der er eksempler på børn ned til 13 år, der arbejde med tunge løft (20 kg) i nærheden af særdeles farlige kemikalier og samtidig underbetalt og uden sikkerhedsudstyr. Vi har mødt unge, der arbejde 72 timer i træk, der var så trætte, at de næsten ikke kunne tale med os. Der er unge, som har en såkaldt oplæringsperiode på en uge - uden løn. Vi finder også stadig børn/unge, der arbejder, hvor der udskænkes alkohol. Det er helt uacceptabelt, og vi vil naturligvis gøre alt for at følge disse sager til dørs, og arbejde for at de får de rette konsekvenser for disse fritidsjobberes arbejdsgivere, lyder det fra Århus.


Fakta om årets patrulje
Ved udgangen af uge 29 havde jobpatruljen besøgt 2303 arbejdspladser (Hovedstadsregionen er ikke talt med) og interviewet 643 fritidsjobbere under 18 år.
Der er ansat en fritidsjobber på omkring halvdelen af arbejdspladserne - 2/3 er piger og 1/3 drenge.
Gennemsnitsalderen er 16 år og en fritidsjobber arbejder typisk med ekspedition, butiks- og lagerarbejde, madlavning, opvask og flasker.
Der er eller har været problemer på to ud af fem arbejdspladser.
88 sager (dækker 20 procent af alle interviews) ønskes fulgt op af fagforeningen. Sagerne drejer sig hovedsagligt om manglende ansættelseskontrakt og lønforhold.
86 sager (20 procent) er sendt videre til Arbejdstilsynet. De handler om tunge løft, arbejde med farlige maskiner og for lange arbejdsdage.
16 sager (fire procent) er meldt til politiet. Hovedparten af de sager går på at unge arbejder i lokaler, hvor der udskænkes alkohol.
Jobpatruljen slutter den 17. august. Da forventes det samlede antal arbejdspladsbesøg at være på mere end 3000 og antallet af interviews på 1000.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


01. aug. 2007 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:47

Indland