19 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Reform rammer ulandsarbejde

Reform rammer ulandsarbejde

Tirsdag, 03. juli, 2007, 00:00:00

Sundhedsministeren afviser at give unge danske lægestuderende dispensation, så de kan redde liv og hjælpe mennesker i nød i verdens fattigste lande

Læger uden Grænser frygter, at det snart er slut med at sende unge læger ud i verden for at bekæmpe sygdomme og give verdens fattigste mennesker gratis lægehjælp. Det har de ikke tid til, de skal hurtigt igennem de videre studier, lyder logikken fra sundhedsministeren.
Til næste år træder regeringens nye lægeuddannelse i kraft. Det betyder, at de kommende speciallæger kun har fire år, fra de er færdige som læger, til de skal være i gang med at læse til speciallæger. Men de fire år går med den obligatoriske lægepraksis og med at samle kompetence til den ønskede speciallægestilling.
Læger uden Grænser har forsøgt at få sundhedsministeren til at give dispensation, så læger der vil hjælpe ofre for krige og naturkatastrofer, ikke rammes af 'fireårs-reglen'. Det afviser ministeren.
- Vi er stærkt forundrede over, at sundhedsministeren ikke vil give dispensation til at unge danske læger kan rejse ud og hjælpe nogen af de mennesker i verden, der har allerstørst behov for hjælp, siger formand for Læger uden Grænser i Danmark, Søren Brix Christensen.
90 procent af de læger som Læger uden Grænser sender ud, er unge læger som befinder sig netop i denne fase. Når den nye uddannelse træder i kraft, bliver der ikke tid til at tage til fattige lande og bruge sin lægeuddannelse dér.
- Lægeuddannelsen er en af Danmarks dyreste uddannelser. Det er rimeligt, at vi stiller krav om, at de hurtigst muligt bliver færdige. Mange lægestuderende går og hygger sig, samtidig med at vi mangler speciallæger. Det er dine og mine skattepenge, det handler om. De må gøre deres studier helt færdige, så de kan servicere vores egen befolkning, siger Venstres sundhedsordfører, Birgitte Josefsen til Arbejderen og uddyber:
- Jeg hylder meget, at læger og sygeplejersker arbejder humanitært i udlandet. Det skal de fortsat gøre. Men de skal gøre deres uddannelse færdig først, lyder beskeden fra Venstres sundhedsordfører.
Hos Læger uden Grænser holder man fast i, at unge danske læger fortsat skal kunne hjælpe i fattige lande inden de bliver speciallæger.
- Det drejer sig om så få læger, at det ingen praktisk betydning har for det danske sundhedssystem. Selvfølgelig skal danske læger ikke udelukkes fra at kunne hjælpe ofre for krige, epidemier og verdens alvorlige naturkatastrofer, fastslår Søren Brix Josefsen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


03. jul. 2007 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:47

Indland