19 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Byggefag kritiserer ny aftale

Byggefag kritiserer ny aftale

Tirsdag, 03. juli, 2007, 00:00:00

Ni ud af ti østeuropæiske arbejdere i byggesektoren arbejder udenfor al kontrol. Den nye østaftale giver ikke redskaber til at rette op på det, siger Byggefagenes Samvirke

Den nye Østaftale, som regeringen, Socialdemokraterne, SF og Radikale indgik i fredags, giver ikke de nødvendige redskaber til at rette op på det begyndende anarki omkring ukontrolleret brug af østeuropæisk arbejdskraft, mener Byggefagenes Samvirke i hovedstaden.
- Faktum er fortsat, at anslået ni ud af ti østeuropæiske arbejdere, der er beskæftiget i byggebranchen i Danmark, arbejder helt uden kontrol og til en typisk løn på 40 kroner i timen - og 58 timer om ugen, siger Bo Rosschou, formand for Samvirkets organisationsudvalg.
Han tror ikke på, at de kontroltiltag, der skitseres i den nye aftale, vil ændre på det.
- Hvis du ser på den gamle aftale, stod der også en masse om kontrol og registrering af de udenlandske virksomheder, som udstationerer arbejdere her i landet. Men ingen retter sig efter reglerne, og det har ingen konsekvenser, at de ikke gør det, forklarer Bo Rosschou.
Han har endnu ikke oplevet et eneste eksempel på, at byggefagenes henvendelser herom har båret frugt.
- Der står også i den nye aftale, at registreringen og fagbevægelsens adgang til oplysningerne skal være i overensstemmelse med EU-retten. EU-kommissionen har lige udsendt en meddelelse om, at medlemslandene - også Danmark - bruger alt for meget kontrol i forbindelse med udstationering. Så det er vanskeligt af forestille sig, at EU vil gå med til, at vi skærper kontrollen, siger Bo Rosschou til Arbejderen.
- Jeg har også bidt mærke i, at Elisabeth Geday fra forligspartiet Radikale har sagt, at den nye aftale kun giver fagbevægelsen adgang til oplysninger, som alle andre også kan få. Det er det samme som at sige, at vi ikke får bedre kontrolmuligheder.
Hvis det var sådan, at den danske model fungerede, kunne man godt give folk fra Østeuropa ret til ansættelse i et overenskomstdækket firma uden dikkedarer, mener Bo Rosschou.
- Men virkeligheden er, at den danske model er sat ud af kraft af mange tusinde polske bygningsarbejdere, der via fupfirmaer og danske bygherrer arbejder ved siden af modellen, Og det er også en væsentlig del af problemet, at arbejdsgiverforeningen Dansk Byggeri optager hvem som helst, der har fundet fidusen, som medlem, uden at det dermed er sikret, at vedkommende er i stand til at overholde overenskomsten.


Østaftale III
Arbejdere fra de nye EU-lande, som kan dokumentere ansættelse på overenskomstdækkede arbejdspladser, bliver fremover undtaget fra kravet om opholds- og arbejdstilladelse.
Skatte- Økonomi og Erhvervs- samt Beskæftigelsesministeriet etablerer et fælles register over udenlandske virkomheder og udstationerede i Danmark, som også fagbevægelsen skal kunne trække på - i det omfang det vil være i overensstemmelse med EU-retten og persondataloven.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


03. jul. 2007 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:47

Indland