Taget som helhed blev det et klart ja til Falck-forliget - men lokalt og faggrupperne imellem er meningerne om forliget vidt forskellige, erkender Reddernes Landsklub
2167 ja-stemmer mod 1506 nej-stemmer. En stemmeprocent på 91,1. Det er hvad man normalt vil kalde et klart ja til en overenskomst. Men dykker man ned i tallene, afslører de en anden virkelighed. Det erkender Ebbe Vang, sekretær i Reddernes Landsklub, blankt.
- Der er store forskelle på hvordan vores medlemmer har stemt. Der er ingen tvivl om, at der stadig er en stor gruppe, der ikke finder resultatet tilfredsstillende, siger Ebbe Vang til Arbejderen.
Bortset fra København, der har sin egen overenskomst, og som begge gange har stemt ja, er der samme overenskomst for alle Falck-reddere. Alligevel stemte næsten 90 procent af redderne i Odense ja - mens der var et nej-flertal på næsten 70 procent blandt redderne i Århus.
- Det viser, at der er problemer. Og at de er af forskellig art fra by til by, og de forskellige funktionsgrupper imellem. Det er noget, vi må forholde os til fremover. Det giver os nogle udfordringer og nogle opgaver med at få skabt nogle bedre arbejdsbetingelser i hverdagen, understreger Ebbe Vang.
Den største forskel på københavner-overenskomsten og provins-overenskomsten er, at der er døgnvagt på ambulancetjenesten i provinsen. Og netop døgnvagten har været en af de mest omdiskuterede emner i Falck-konflikten, fordi man kan risikere en effektiv arbejdsdag på op til 24 timer.
- Der er ingen tvivl om, at døgnvagten indeholder en række problemer, som vi er nødt til at finde nogle intelligente svar på, siger Ebbe Vang.
I København blev det et klart ja på 59,6 procent til københavner-overenskomsten. Og det var helt forventet, siger fællestillidsmand Frank Johansson.
- Vi stemte jo også ja i første omgang. Det der overrasker mig er, at der kun er flyttet tyve stemmer mere til ja-siden denne her gang. Umiddelbart virker det som om, at folk har vurderet, at der ikke er den store forskel på de to forlig, siger Frank Johansson til Arbejderen.
Det er første gang Frank Johansson har været med til at forhandle og konflikte en overenskomst i hus. Og han udtrykker dyb forundring over Falck-ledelsens holdninger og metoder - både under forhandlingerne, og under den efterfølgende konflikt.
- Jeg kan ikke forstå, at de har været så stejle i forhandlingerne, når de skulle give sig så lidt for at hente et ja hjem. Og den tone de har præsteret under konflikten - her har de da sat helt nye standarder for, hvordan en stor og velrenommeret virksomhed kan optræde, lyder den diplomatiske kommentar fra Frank Johansson.
Ja og nej
I alt 4063 reddere (91,1 procent af de stemmeberettigede) afgav deres stemme. 2167 stemte ja. 1506 stemte nej. 30 stemmer var blanke eller ugyldige.
Her følger resultaterne fra de 3F-afdelinger, der har over 100 reddere i afdelingen (Alle tal i procent):
3F Københavns Chauffører: Ja: 59,6 - Nej: 40,4
3F Køge Bugt: Ja: 40,6 - Nej: 59,4
3F Frederiksborg: Ja: 70,2 - Nej: 29,8
3F Odense Transport: Ja: 89,3 - Nej: 10,7
3F Aalborg: Ja: 56,3 - Nej: 43,7
3F Randers: Ja: 40,0 - Nej: 60,0
3F Transport, logistik og byg Århus: Ja: 30,5 - Nej: 69,5
3F Holstebro: Ja: 65,8 - Nej: 38,8
Kilde Fagbladet 3F
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278