19 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Mad og bleer af egen lomme

Mad og bleer af egen lomme

Onsdag, 27. juni, 2007, 00:00:00

Madpakken skal med hjemmefra, bleerne betaler forældrene og turen er besøg i en anden børnehave. Ikke flere nedskæringer tak, lyder det fra forældrene

I foråret deltog Pernille Rossen i forældreblokaderne i København for at bakke op om pædagogernes protest mod nedskæringer.
Hvis kommunens plan om at spare 278,4 millioner kroner på børne- og ungeområdet bliver gennemført, skal forældrene måske igen til at finde bannerne og parolerne frem.
Situationen i de københavnske vuggestuer og børnehaver er presset, mener mange forældre.
- Vi skal selv have madpakke med, bleerne betaler vi selv og turene holdes udgiftsneutrale, og går derfor ofte til besøg i en anden børnehave eller en cykeltur. Forældrene er med til at vedligeholde for eksempel planter, drivhus og bænke, fortæller 32-årige Pernille Rossen til Arbejderen.
Pernille Rossen har siddet i forældrebestyrelsen i to forskellige vuggestuer. Hun er mor til Hjalte på tre år og Zenia på fem år, som nu går i børnehave, hvor hun har overladt forældrebestyrelses-jobbet i en periode til sin mand. Men engagementet for børnenes liv og hverdag er ikke blevet mindre.
- Det vil betyde enormt meget, hvis der skæres yderligere ned. Der vil ikke være overskud og energi til de pædagogiske aktiviteter. Der vil være et større flow af medhjælpere og det vil give utryghed. Små børn har brug for tryghed og specielt i vuggestuen er der brug for ressourcer til at sikre det, siger Pernille Rossen.
Hun fortæller, at der i hendes børns børnehave er 50 børn og otte fuldtidsansatte pædagoger eller medhjælpere til at tage sig af dem.
- Skæres der yderligere, vil det betyde, at børnene skal lege mere selv. Store børn kan godt lege selv, men det vil alligevel betyde, at de ikke får lært nye begreber, og at de vil mangle noget ved ikke at have projekter med voksne. Det kan være eventyret, sanglegene, træsnitningen, bålet eller udflugten som prioriteres væk. Færre pædagoger pr. barn betyder, at de sendes mere alene på legepladsen, og hvis man skal gynge hele dagen, er det et problem, mener Pernille Rossen.
Ud over jobbet som mor og nyuddannet cand.mag i fransk er Pernille Rossen frivillig underviser på en sprogskole i Husum. Kommunens beslutning om at nedlægge modersmålsundervisningen som et led i spareplanen får derfor hårde ord med på vejen.
- Det er en stor kompetence at have to sprog. Desuden giver det mulighed for at forstå sine følelser og observationer langt bedre, hvis man kan sit modersmål, siger Pernille Rossen. Hun mener, at kommunen tværtimod skal hæve kvaliteten af undervisningen, så børnene ikke havner mellem to sprog og kun kan tale dem halvt.
Vedtager kommunen at skære de mange millioner er det ikke usandsynligt at Pernille Rossen sætter ungerne i Christianiacyklen og stiller sig op foran døren i protest igen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


27. jun. 2007 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:47

Indland