Der er masser af ros til olieselskaberne i Energistyrelsens årsrapport - men ikke tal som kan kaste lys over, om milliardprofitterne er rimelige
Den der lever stille, lever godt! Dette princip synes olieselskaberne at leve fedt af.
Energistyrelsen har netop offentliggjort sin årsrapport 'Danmarks olie- og gasproduktion 2006' på mere end 100 sider. Medierne har grebet rapporten med kyshånd og fundet de store overskrifter frem om olie- og gasindtægter til staten på 31 milliarder kroner.
Men Energistyrelsen giver et 'skævt og mangelfuldt' billede af olieselskabernes økonomi, lyder kritikken fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE).
- Rapporten fortæller kun om alt det gode, olieselskaberne gør for Danmark: Om deres positive betydning for betalingsbalancen, deres investeringer og om de skatteindtægter, de giver til staten. Men vi får ikke ét ord at vide om, hvad selskaberne reelt tjener på olien og gassen ude i Nordsøen, siger økonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Martin Windelin, til Arbejderen.
Han hæfter sig ved, at oliepriserne i dag er højere, end politikerne havde turdet drømme om, da de i 2003 forærede rettighederne over Nordsøen frem til 2042 til olieselskaberne i Dansk Undergrunds Consortium (A.P. Møller-Mærsk, Shell og Texaco).
- Vi får intet at vide om olieselskabernes overskud og forrentningen af deres investeringer. Det er informationer, der er nødvendige, hvis vi vil have en offentlig debat om, hvorvidt selskaberne tjener for meget på vores allesammens olie. Det er almindelig sund købmandsfornuft ikke at betale for meget til dem, som arbejder for dig, uddyber Martin Windelin.
Hos Energistyrelsen er der ikke den store forståelse for Windelins efterlysning.
- Formålet med årsrapporterne er at give et overblik over olie- og gasaktiviteterne set fra statslig side. Det kan godt være, at der er nogle, der kunne ønske sig nogle oplysninger, som ikke er med i rapporten. Vi lægger så meget frem vi kan. Regler fra Skatteministeriet betyder, at vi ikke kan fremlægge alle de økonomiske oplysninger, som olieselskaberne opgiver på deres selvangivelse, siger Energistyrelsens vicedirektør Anne Højer Simonsen til Arbejderen.
Staten udbyder løbende nye rettigheder til at udvinde olie fra Nordsøen. Derfor er det ekstra vigtigt med en ordentlig evaluering af den aftale, som allerede er indgået.
- Hvis vi fremover vil undgå aftaler, som beskatter Nordsøolien alt for lempeligt, er det vigtigt at få evalueret den nuværende aftale. Det handler om mange milliarder kroner, som kan komme samfundet til gavn, siger Martin Windelin.
Den samlede værdi af Nordsøens olie- og gasproduktion var sidste år 60,7 milliarder kroner.
Trafikministeren oplyser via sin pressesekretær, at han ingen kommentarer har til kritikken fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278