20 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Hårdt arbejde for at undgå folket

Hårdt arbejde for at undgå folket

Fredag, 22. juni, 2007, 00:00:00

Regeringens holdning til den nye EU-forfatning er omgivet af større hemmelighedskræmmeri end krigsførelsen i Afghanistan

Står det til ja-partierne, Anders Fogh og resten af EU-lederne, kommer en ny EU-forfatning ikke til folkeafstemning.
I et fortroligt udspil lægger EU-formand Angela Merkel nu op til at fjerne ni punkter fra den kommende forfatning, som kan hjælpe Danmark med at undgå en folkeafstemning.
Blandt nej-bevægelserne er harmen stor over denne undvigelsesmanøvre.
- Det handler ikke om juridiske spidsfindigheder. Det handler om folkestyret, om respekt for demokratiet og befolkningen, lyder det fra Folkebevægelsen mod EU`s talsperson, Ditte Staun.
Forud for de hemmelige forhandlinger med Merkel satte Fogh sine embedsmænd i Justitsministeriet til at vurdere hvilke punkter i en ny forfatning, der betød suverænitetsafgivelse.
Junibevægelsens Jens Peter Bonde mener imidlertid ikke, at embedsmændene har gjort deres arbejde godt nok - der er nemlig stadig masser af suverænitetsafgivelse tilbage i EU`s udspil.
- For eksempel mister vi vetoretten på mere end 50 områder. Man fjerner søjleopdelingen, man gør chartret juridisk bindende, og man gør EU til en juridisk person, det vil sige en stat, der forhandler på alles vegne, advarer han.
Enhedslistens Rune Lund var i går til møde i både Europaudvalget og i Udenrigspolitisk Nævn. På begge møder forsøgte han at få en debat om de ni punkter. Han har også forgæves forsøgt at få indsigt i tolv konkrete spørgsmål, som EU`s formand Angela Merkel stillede medlemsstaterne forud for forhandlingerne om en nye forfatning.
- Først forsøgte jeg at få offentlig aktindsigt. Dernæst forsøgte jeg, som medlem af Europaudvalget, at få papirerne at se forudsat at jeg havde tavshedspligt. Til sidst forsøgte jeg at få lov til at kigge papirerne igennem uden at få noget udleveret på skrift. Jeg blev afvist samtlige gange. Regeringens EU-forhandlingsposition er mere hemmelig end vigtige papirer om dansk krigsførelse i Afghanistan. Det er absurd, konstaterer EU- og europaordfører for Enhedslisten, Rune Lund, overfor Arbejderen.
Indholdet skal holdes fortroligt 'af hensyn til forholdet til andre lande', skriver udenrigsministeren i et svar til Rune Lund.
- Det er en dødssyg bortforklaring. Jeg vil jo kun høre den danske regerings holdning. Desværre ser det ud til, at alle EU-lederne er blevet enige om, at det skal være slut med folkeafstemninger: Hvis den danske befolkning får en afstemning, så vil hollænderne og franskmændene også kræve en folkeafstemning. Sagen er nærmere, at hemmeligholdelse er sket ud fra hensynet til, at man er i gang med at snyde sin egen befolkning for en folkeafstemning, konstaterer Rune Lund.
Europaudvalget har tidligere vedtaget, at regeringen ikke må arbejde aktivt for at undgå en folkeafstemning.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


22. jun. 2007 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:47

Indland