En forsinket tilsynsrapport modsiger Københavns Kommunes grundlag for lukning af Gaderummet. Socialborgmester Mikkel Warming står fast. Gaderummet er nu besat
Gaderummet fungerer tilfredsstillende på alle områder undtagen rengøring.
Sådan lyder den klare konklusion på embedslægens årlige tilsynsrapport fra det alternative bo- og værested.
Gaderummet er det eneste socialpsykologiske fristed for udstødte unge i København. Kommunens socialudvalg lukkede sidste måned stedet efter kritik om manglende samarbejde fra den tilknyttede psykiater. Det fik 1. juni brugerne til at erklære Gaderummet for besat. Personalegruppen arbejder nu uden løn.
Nu kommer der en rapport, som modsiger den kritik, som kommunens socialudvalg lagde til grund for lukningen. Embedslægen vurderer blandt andet medicinhåndtering, hygiejne og bygningsmæssige forhold samt overholdelsen af brugernes rettigheder og adgang til sundhedsfaglige ydelser på kommunens bosteder.
Alligevel fastholder socialborgmester Mikkel Warming (Enhedslisten) sin beslutning.
- Min umiddelbare reaktion er, at rapporten ikke ændrer på noget. Den bygger jo kun på, hvad Gaderummets leder selv har sagt, siger han til Arbejderen.
Embedslægens rapport er baseret på et uvarslet besøg i Gaderummet, indblik i stedets journaler og samtaler med personale og brugere. Og embedslægen kan ikke genkende den kritik af de unges adgang til medicin og af de selvbyggede sovesteder, som var hovedargumentet for kommunens lukning.
- Gaderummet håndterer ikke de unges medicin, men har pligt til at sikre sig, at brugernes ret til selv at bestemme overholdes, når de er i medicinsk eller psykiatrisk behandling. Vi fandt ingen grund til at kritisere Gaderummet på det område, siger embedslæge Elisabet Hansen til Arbejderen.
- Vi har heller ingen anmærkninger til de bygningsmæssige forhold. Gaderummet ser jo lidt specielt ud. Der var problemer med rengøringen, som især skyldtes en masse opvask i køkkenet. Men det kan forklares med, at det er de unges eget ansvar, og måske indgår i stedets pædagogiske arbejde. Vi fandt ikke forhold som vi ud fra et sundhedsfagligt synspunkt mente var helt forkerte, tilføjer hun.
Ifølge Mikkel Warmning er det især var distrikspsykiaterens kritik af Gaderummet, der var udslagsgivende for socialudvalgets beslutning.
- Det kan være, at brugerne og ledelsen i Gaderummet mener, at samarbejdet med psykiatrien har været tilfredsstillende. Men i socialudvalget har vi lagt utrolig stor vægt på psykiatrioverlæge Henrik Rindoms ord om, at det ikke fungerer, siger Mikkel Warming.
Selvom embedslægens tilsyn blev foretaget i marts, har Gaderummet og kommunens socialudvalg først fået rapporten at se i juni, en uge efter beslutningen om lukning blev truffet.
- Vi har en regel om at rapporterne skal være bostedet i hænde senest 14 dage efter tilsynet. Så det er en helt usædvanlig forsinkelse, der skyldes tekniske problemer, forklarer Elisabet Hansen.
Gaderummet har omkring 30 beboere og 200 daglige brugere, som alle har sociale, økonomiske eller psykiske problemer.
Læs mere om Gaderummet
Se embedslægens rapport under nyheder på Gaderummets hjemmeside www.nygaderum.dk
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278