20 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Aftaler får faglig modstand

Aftaler får faglig modstand

Onsdag, 13. juni, 2007, 00:00:00

Den faglige kritik af regeringens aftaler med kommuner og regioner vokser. I dag drøfter initiativtagerne til de store velfærdsdemonstrationer sidste år situationen

I dag afgør FOA`s hovedbestyrelse, om det suverænt største forbund for offentligt ansatte skal trække sig ud af trepartsforhandlingerne. Samtidig mødes initiativtagerne bag sidste års store velfærdsdemonstrationer, 'Velfærd til Alle' for at drøfte situationen.
LO Storkøbenhavn er vært for mødet, og LO-sektionens formand Peter Kay Mortensen giver overfor Arbejderen udtryk for, at han ikke tror på at trepartsdrøftelserne vil føre til forbedringer af velfærden.
- Hvis man ser på resultatet af økonomiaftalerne, og regeringens meget økonomisk begrænsende politik, synes jeg ikke der er meget håb for et positivt resultat. Det er vist ikke kun FOA`s formand Dennis Kristensen og mig, der mener det. Der er bare ikke så mange der tør sige det - endnu, siger Peter Kay Mortensen.
- Hvilke forventninger kan man have, når der står i aftalerne, at de offentligt ansatte skal løfte produktiviteten med to procent? Det kan de jo ikke! De er så hårdt spændt for, at de bliver syge. Det, der skal til, er at arbejdstempoet bliver sænket, og at der bliver tilført flere ressourcer, siger peter Kay Mortensen.
Han forventer, at mødet i dag vil føre til nye aktiviteter for velfærden, eventuelt omkring kommunernes budgetforhandlinger og/eller finanslovsforslaget.
De store forbund for offentligt ansatte mødtes også med Kommunernes Landsforening forud for forhandlingerne, for at støtte/presse KL til at rejse krav om et velfærdsløft.
Men det kom der ikke noget ud af, opsummerer Palle Nielsen, formand for FOA Social- og Sundhedsafdelingen i København. Ligesom sin forbundsformand kæder han kritikken af økonomiaftalen sammen med kvalitetsreformen.
- De forbedringer, der ligger i aftalen er begrænset i forhold til, hvad der er brug for, hvis man mener noget alvorligt med en kvalitetsreform, siger Palle Nielsen.
Det gør det endnu værre at aftalen fastholder kravet om at kommunerne skal udlicitere mindst 25 procent af kommunens serviceopgaver, mener Palle Nielsen.
- Det betyder mere administration og mere bureaukrati, og det er lige præcis det, vi vil af med, for at skaffe flere hænder til pleje og omsorg, siger Palle Nielsen.
Også BUPL kæder kritikken af økonomiaftalen med kommunerne sammen med trepartsforhandlingerne.
- Aftalen bliver især skuffende, når man tager regeringens stort opslåede kvalitetsreform og de igangværende trepartsforhandlinger i betragtning, siger forbundsformand Henning Pedersen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


13. jun. 2007 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:47

Indland