21 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Ringe effekt af handleplan

Ringe effekt af handleplan

Fredag, 01. juni, 2007, 00:00:00

Regeringens indsats for at forbedre arbejdsmiljøet i udvalgte jobgrupper kan stort set ikke ses. I flere job er arbejdsmiljøet endda forværret

45 millioner kroner og en handleplan 'Rent Arbejdsmiljø år 2005' udarbejdet af regeringen ser ikke ud til umiddelbart at have båret frugt.
- I langt de fleste af de udvalgte jobgrupper er der ikke sket de store udsving, hvis man sammenligner målinger fra 2002 med målinger i 2005. Undersøgelsen viser, at arbejdsmiljøet har forandret sig i indsatsperioden i både positiv og negativ retning, siger Helle Gram, forskningsmedarbejder ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, til Arbejderen.
Hun har bearbejdet de tusinder af interviews, der ligger til grund for evalueringen af indsatsen for et bedre arbejdsmiljø i ni særligt farlige jobgrupper. Der har deltaget mellem 750 og 900 personer fra hver faggruppe i undersøgelsen.
Ejendomsfunktionærerne, eller det der førhen hed viceværter, kan med god grund klage over deres arbejdsmiljø. Ifølge rapporten fra Helle Gram er både deres fysiske og psykiske arbejdsmiljø blevet forværret. De er i dag udsat for mere støj og bliver stillet overfor højere krav til arbejdsindsatsen, end før de kom på regeringens liste over fag, hvor arbejdsmiljøet skulle have et tiltrængt løft.
Også ansatte i fiskeindustrien, fængselsfunktionærer og arbejdere i metal- og elektronikindustrien står på listen over jobgrupper, hvor arbejdsmiljøet er blevet værre i perioden. Her er det højt arbejdstempo og krav til effektivitet, der spiller negativt ind.
- Generelt har det overrasket mig meget, at angsten for at blive flyttet til andet arbejde fylder så meget blandt de adspurgte. Det siger noget om det psykiske arbejdsmiljø. Det er også påfaldende, at der i otte ud af de ni jobgrupper er sket en ændring i arbejdstidens placering. Selvom det stadig er det mest normale at arbejde om dagen, så er der stadig flere, der arbejder morgen, aften eller nat, fortæller Helle Gram.
På spørgsmålet om hvorfor de 45 millioner kroner ikke har virket efter hensigten, lyder Helle Grams personlige vurdering, at det kan være for tidligt at måle på effekten af den indsats, der har været sat i værk.
Per Malmros fra Arbejdstilsynet mener ikke, at effekten af indsatsen målrettet de udvalgte jobgrupper er så ringe, som man kan få indtrykket af. Han siger til Arbejderen, at en måling af arbejdsmiljøet er meget kompleks, fordi mange faktorer spiller ind. Efter hans mening bør man kigge på hvilke områder, der er blevet bedre og veje dem op mod de, der er blevet værre.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


01. jun. 2007 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:47

Indland