19 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Første strejkedag i Tårnby

Første strejkedag i Tårnby

Onsdag, 30. maj, 2007, 00:00:00

Redderne i Tårnby står sammen fra første til sidste strejkedag, indtil overenskomsten er i hus. Nu ligger Falck-stationen øde, med en enlig elev på fejejob

Danny Pedersen går og fejer på Falckstationen i Tårnby på Amager. Han er redder-elev, og dermed må han som andre lærlinge ikke deltage i den overenskomstkonflikt, der trådte i kraft i går morges.
- Ja, absolut. Jeg har da forståelse for det, svarer han på Arbejderens spørgsmål, om han kan forstå at hans kollegaer er gået ud i en varslet overenskomstkonflikt på nogle solidariske lønkrav, og fælles regler for søgnehelligdagsbetaling.
- Det må vel være rimeligt, at redderne får det samme som de øvrige på det store Transportforlig, mener Danny, før han fortsætter med at feje gulvet skinnende rent. Som elev må han ikke deltage i konflikten, men han må heller ikke påtage sig konfliktramt arbejde, så der er god tid til fejejobbet.`

Alle står sammen
Danny er, sammen med tillidsmanden Frank Johansson, de eneste, der er at øjne i udryknings-garagen på Tårnby Falckstation. De reddere, der deltager i nødberedskabet og sørger for alle livs- og helbredstruende kørsler, er i fuld aktivitet ude i byen., og kommer næppe tilbage før frokost.
Tidligere på dagen var reddere på Falck-stationen indkaldt til orienteringsmøde om konflikten. Her fordelte Frank Johansson også de opgaver, der er i forbindelse med nødberedskabet. Det er ifølge parternes aftale om nødberedskabet tillidsmandens job, og det respekterer .
Det er dog ikke alle steder, der er den samme forståelse for hvad nødberedskabet omfatter, forklarer Frank Johansson.
Udover at være tillidsmand for de omkring 50 Falck-reddere i Tårnby er han også fællestillidsmand for samtlige 600 reddere på de seks Falck-stationer i hovedstadsområdet. De har via Chaufførernes Fagforening i Storkøbenhavn deres egen overenskomst med Falck.
- Men alle 4000 Falck-reddere i landet er gået i konflikt sammen og, vi står sammen hele vejen, understreger fællestillidsmanden.

Klar til konflikt længe
Kravene til overenskomsterne er da også ens, og meget solidariske: Også de reddere, der arbejder på skift, og som derfor ikke lige er på arbejde på en af de skæve helligdage, skal have den kompensation der tilfalder dem på de fast dag-arbejde.
Og så skal lønnen generelt løftes, mindst på niveau med, hvad Transportforliget har givet.
- Det er jo ikke for meget, når man tænker på at de øvrige 3F`ere stemte forliget ned, fordi det var for dårligt, forklarer fællestillidsmanden, mens han byder Arbejderens fotograf og journalist på kaffe og et stykke hjemmebagt 'stå fast'-kage., som en af redderne havde med i morges.
- Kollegaerne har været klar til denne her konflikt længe. Det har faktisk været svært at få dem til at vente itl alle forhandlingsmuligheder formelt var var udtømte, når de kunne se, at ledelsen ikke ville give sig så meget som en millimeter, forklarer Frank Johansson.

Falsk Falck-historie
Falckchef Allan Søgaard Larsen - kendt for citatet 'de, der skaber væksten i virkomhederne, er direktørerne - har i en pressemeddelelse forsøgt at give indtryk af, at Falck-redderne har afslået et tilbud på ekstra 48.000 kroner over de næste tre år - svarende til en lønstigning på omkring fem procent.
Den udlægning er flittigt gentaget i den borgerlige presse - og den gør Frank Johansson virkelig harm.
- 'Tilbuddet' gælder kun 24 specielt uddannede Falck-reddere på landsplan - og ingen af dem arbejder her i København.Ledelsen vil have tage tillæggene fra de almindelige, veluddannede reddere og give dem til en lille gruppe, der i forvejen er højt lønnet, forklarer Frank Johansson.
- Men det står vi ikke model til. Ledelsen skal ikke fordele vores løn-kroner. Det skal vi nok selv sørge for - når ledelsen kommer med dem. Men vi går ikke i arbejde igen, før ledelsen lægger en sum penge på bordet, så alle kan få en lønstigning, der mindst svarer til Transportforliget, understreger fællestillidsmanden, før han igen må overgive sig til den stadigt bippende mobiltelefon.

Ikke gidseltagere
Spillet om, hvad der kan karakteriseres nød-kørsel, er godt i gang, kan man forstå på samtalerne.
- Der er et pres oppefra for at få så meget som muligt lagt ind under nødberedskabet. Men er der tvivl, kører vi selvfølgelig. så tager vi diskussionen bagefter, om der er tale om aftalebrud. Vi vil ikke tage befolkningen som gidsler - faktisk mener vi, at det er det, ledelsen har gjort, ved ikke at ville realitetsforhandle overenskomsten, siger Frank Johansson
- Der er jo en grund til, at forligsmanden måtte give op, slev om vores krav lå på linie med Transport-overenskomsten....

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


30. maj. 2007 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:47

Indland