Den rigeste procent af danskerne skal have 190.000 kroner i skattelettelser hver især. De fattigste ti procent skal have en tusse. Det er Ny Alliances skattepolitik
Nu får både VC-regeringen og den superliberale tænketank Cepos baghjul, når det handler at formulere en asocial skattepolitik.
Det nye parti, Ny Alliance, vil nemlig gennemføre en skattereform, som dramatisk omfordeler pengene fra de laveste indkomster til de allerrigeste personer i det danske samfund.
Det kan Arbejderbevægelsens Erhvervsråd dokumentere i en ny beregning, der blev offentliggjort i går.
Ny Alliance har bebudet, at partiet går ind for en 'flad skat', hvor alle - lige fra mangemillionæren til bistandsmodtageren - betaler den samme procentdel i skat, nemlig 40 procent. Desuden har partiet bebudet, at det ikke vil røre ved boligejernes enorme skattefrie formuer.
Ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd vil en sådan skattereform indebære, at top- og mellemskatten fjernes helt, mens bundskatten sænkes et par procent.
Resultatet er, at de rigeste ti procent af befolkningen får en årlig skattelettelse på godt 64.000 kroner, mens de fattigste ti procent kun kan se frem til godt 1000 kroner.
For den ene procent af befolkningen, som er rigest, vil skattelettelsen blive på hele 190.000 kroner.
Den sociale slagside i Ny Alliances skatteprogram er åbenbart helt bevidst valgt.
- Den sociale slagside, der er i det her, skulle være, at vi får flere, som er uden for arbejdsmarkedet, ind på arbejdsmarkedet, ved at skabe denne her dynamik, forklarer Anders Samuelsen fra Ny Alliance til Børsen
- Det er den bedste socialpolitik, man overhovedet kan lave. Man skal lægge lettelserne der, hvor man er sikker på, at den samlede kage bliver større hurtigst muligt, og at vi bliver konkurrencedygtige, lyder det videre.
Ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd vil den samlede regning for Ny Alliancens skattelettelser til de rigeste beløbe sig til knap 52 milliarder kroner.
Ny Alliance har hidtil ikke formuleret noget om, hvor de vil hente pengene.
- Jeg tror, de får rigtig svært ved at anvise, hvor pengene skal komme fra, siger Søren Riskjær Thomsen, der er valgforsker ved Århus Universitet, til Arbejderen.
- De havde oprindelig tænkt sig at beskatte boligformuerne, men bøjer så pludselig af, fordi nye vælgerundersøgelser viser, at det vil være en upopulær sag blandt deres kernevælgere, vurderer han .
- Og det er bare den første alvorlige Achilleshæl, der her viser sig for partiet.
Det var i går ikke muligt at træffe Ny Alliance for en nærmere forklaring.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278