22 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Irakere i Irak og Danmark

Irakere i Irak og Danmark

Tirsdag, 08. maj, 2007, 00:00:00

Ikke ti vilde heste eller et isoleret liv på asylcentre kan tvinge de afviste irakiske asylansøgere tilbage til deres hjemland.

Pest i Irak eller kolera i DanmarkPest eller kolera: Skal de afviste irakere leve et kummerligt liv i sikkerhed i Danmark, eller skal de prøve lykken hjemme i det krigshærgede Irak?
Dette valg skal de 600 afviste irakiske asylansøgere i de danske flygtningelejre dagligt tage stilling til. Tallene taler deres tydelige sprog: Der findes to millioner internt fordrevne irakiske flygtninge. Lige så mange er flygtet til de omkringliggende nabolande.
Regeringen har i år og næste år afsat i alt 200 millioner kroner til de irakiske flygtninge i Irak og i nabolandene. De penge vil danske Care4You, der lever af at få irakiske afviste asylansøgere tilbage til Irak, gerne have fat i.
- Bare giv mig de penge, så skal jeg nok få dem brugt. Der er brug for masser af arbejdskraft til husbyggeri, til sundhedsvæsenet, skoler og meget andet. Der skal fuld skrue på den civile genopbygning, lyder det fra Villo Sigurdsson, Irak-koordinator hos Care4You.
Selskabet har for længst investeret i en stor lerpressemaskine, som skal bruges i Irak.
- Det er bare at tage jorden op, så kommer der mursten ud i den anden ende. Med den maskine kan vi bygge huse til mindre end 1000 kroner per kvadratmeter, siger Villo Sigurdsson.
Men Care4You`s Irak-koordinator er frustreret over, at der ikke er flere danske virksomheder, der tager til Irak for at gøre en god forretning og efterspørger arbejdskraft på asylcentrene.
- Irak er et utroligt rigt land. Du skal jo bare stikke en pind i jorden, så kommer der olie op. Ifølge vores kontakter i det irakiske Kurdistan vil dem som kommer først til mølle blive forgyldt. Danske firmaer kan tjene investeringer hjem i løbet af to år i Irak, som det vil tage 30 år at tjene ind herhjemme, forudser Villo Sigurdsson.
Men heller ikke de irakiske asylansøgere står i kø for at komme til Irak.
I dag har Care4You kun kontakt til cirka ti afviste irakere som pt. er interesserede i at vende tilbage til Irak.
- Vi tvinger ingen tilbage. Vi hjælper kun de irakere som frivilligt vil tilbage. Men hvad er ellers alternativet? Udsigten er, at de ikke får asyl og skal blive boende i centrene de næste ti år, konstaterer Villo Sigurdsson.
Han vil ikke anbefale nogen at rejse til Bagdad og Falluja. Men i andre byer som eksempelvis Basra i det sydlige Irak, mener han, at sikkerheden er så god, at det er muligt at vende tilbage.
- Vi får vores egne vurderinger af sikkerheden i Irak fra NGO`er vi har kontakt til i området, forklarer Villo Sigurdsson.
På Care4You`s hjemmeside kan man læse, at selskabet blev stiftet i 1999. Care4You '!tror på, at flygtninge har ressourcer, der skal bringes i spil til gavn for den enkelte, i hjemlandet og det samfund flygtningene opholder sig i! Samtidig har vi især fokus på, hvordan flygtninge kan vende hjem og bidrage til udviklingen i det tidligere hjemland.'

Tilbage til drab
Ikke alle er lige så begejstrede som Care4You for at sende irakere tilbage til Irak.
Speciallæge og psykiater Bente Rich arbejder til dagligt med psykisk syge flygtninge og asylansøgere.
- Jeg synes, at Villo Sigurdsson fra Care4You udtaler sig alt for generelt. Jeg må sige, at jeg er rystet. Jeg kender en mor til en seksårig dreng, som blev sendt hjem til Irak. Kort efter ringede hun fortvivlet dernedefra og fortalte, at hendes søn var blevet kidnappet. Hun kunne ikke betale løsesummen. Kort efter blev hendes søn fundet med halsen skåret over.
Bente Rich er vred over de forhold, Danmark byder de afviste asylansøgere, som ikke tør rejse hjem.
- Det ligner en humanitær katastrofe midt i et af verdens rigeste lande. Når regeringens og myndighedernes succeskritierie er at få flest mulige ud af landet, så skader vi altså folk. Folk bliver syge af at sidde i asylcentre afsondret fra omverdenen. Det gælder også folk som er rimeligt velfungerende, før de kommer til centret, fortæller speciallægen.
Hun advarer mod, at regeringen er i fuld gang med at skabe et slags 'lukket asylsystem':
- Det er et lukket system, som du næsten kun kommer ud af, hvis du er syg. Hvis du er meget syg, kan du være heldig at få en humanitær opholdstilladelse. Men så snart du får det bedre, bliver du sendt tilbage til Irak. Ingen slipper ud i god behold.

Hæderlig behandling
Så længe Dansk Folkeparti udgør regeringens parlamentariske grundlag, er der ingen kære mor for de irakiske asylansøgere i de danske flygtningelejre.
- Disse mennesker er jo ikke flygtninge men indvandrere. Derfor er deres mål, at blive integrerede og få en opholdstilladelse uanset konsekvenserne. Det irriterer mig at se, hvordan forældre lader deres børn lide, fordi de vil trænge ind i det danske velfærdssamfund for enhver pris, lyder beskeden fra Dansk Folkepartis Søren Krarup.
Han har været på besøg i danske asylcentre, og kan slet ikke nikke genkendende til Bente Richs beretninger.
- Vi behandler de irakiske flygtninge utroligt flot og værdigt. De får en helt igennem hæderlig og ordentlig behandling, mener Dansk Folkeparti-præsten.
Krarups holdning er klar, uanset hvad der står i de FN-konventioner, som Danmark har skrevet under på.
- Jeg har skrevet under på, at jeg står til ansvar over for grundloven. Men jeg har ikke skrevet under på FN`s verdenserklæring. Gjorde jeg det, ville jeg jo være fuldstændig afmægtig overfor den folkevandring, som finder sted i disse år.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


08. maj. 2007 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:47

Indland