FN`s komité mod tortur skal vurdere, om den danske regering overholder konventionerne mod tortur.
I dag og i morgen skal regeringen stå skoleret foran FN`s komité mod tortur i Genéve. Regeringen skal stå forklare, hvad den de sidste år har gjort for at overholde FN`s konvention mod tortur, som Danmark - sammen med 141 andre lande - har skrevet under på.
Forud for dagens eksamen har regeringen afgivet sin egen rapport om Danmarks bidrag mod tortur. Til at supplere den officielle version har Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre (RCT) afleveret en 30 sider lang rapport til FN. Den sætter fingeren på en række ømme punkter - ikke mindst de alvorlige anklager i DR-dokumentaren 'Den Hemmelige Krig', om at danske soldater i flere tilfælde har udleveret afghanske fanger til USA`s militær.
- Vi håber på, at FN`s torturkomité kan være medvirkende til, at vi herhjemme får debatten tilbage på sporet. Vi er kede af, at debatten om 'Den Hemmelige Krig' syntes at være løbet ud i en mediedebat om DR`s dækning af krigen - frem for at forholde sig til det centrale spørgsmål: Nemlig om Danmark har udleveret fanger til lande som udøver tortur, siger Tue Magnussen, kommunikationskoordinator hos RCT til Arbejderen.
- Som anti-torturcenter er vi interesseret i at undgå tortur og mishandling. Derfor er det vigtigt at få afklaret, om Danmark har overtrådt de internationale konventioner mod tortur, tilføjer han.
Ifølge FN-konventionen mod tortur er det forbudt at udlevere fanger til en anden stat, hvis der er risiko for, at de bliver tortureret.
RCT rejser i sin rapport også kritik af, at der ikke findes et klart forbud mod tortur i Danmark. Der er også kritik af isolationsfængsling i danske fængsler og af at flygtninge, der er blevet udsat for tortur, ikke kan få dispensation fra kravet om at kunne tale dansk og derfor ikke kan blive danske statsborgere.
RCT havde i går taleret i FN`s torturkomité. Efter en uges tid kommer de ti internationalt anerkendte eksperter, som er udpeget af medlemslandene, med deres foreløbige konklusioner.
Udover RCT har også den danske afdeling af Amnesty afleveret en 20 sider lang rapport til FN-komitéen.
Ministrene stiller ikke selv i Genéve, men lader sig blandt andet repræsentere af Udenrigsministeriets fuldmægtig og ministerråd, Jens Færkel.
- Jeg vil ikke fortælle dig, hvad jeg tager ned og fortæller tortur-komitéen. Vi tager altid FN`s anbefalinger alvorligt. Jeg kan ikke tage stilling til, om vi retter os efter de anbefalinger, som kommer. Nu skal vi lige se dem først, lyder beskeden fra Jens Færkel til Arbejderen.
Hvert fjerde år gør FN status over, hvordan det går med at efterleve tortur-konventionerne i hvert enkelt af de 142 lande, som har underskrevet FN`s torturkonvention. I år er det Danmarks tur. FN`s komité mod tortur er ikke en domstol. Den har ingen sanktionsmuligheder udover at komme med kritik og anbefalinger.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278