Mens en gruppe unge udlændinge rusker tremmer, er unge i Danmark udenfor murene gået i gang med at skrive breve og arrangere demonstrationer
De sidder bag tremmer i et fremmed land, langt fra deres familie og sociale netværk. De kender hverken sproget eller deres rettigheder.
Sådan har virkeligheden været i næsten to måneder for syv udenlandske unge, der blev anholdt ved demonstrationer samme dag og dagen efter Ungdomshuset blev ryddet.
- Derfor har også de udenlandske varetægtsfængslede brug for at vide, at vi er nogle udenfor, der tænker på dem og holder øje med deres sag, forklarer Elisabeth Olsen, der er kontaktperson for 'støttegruppen for de fængslede udlændinge' til Arbejderen.
For tre uger siden fandt hun sammen med fem venner, fordi deres italienske studiekammerat fra Roskilde Universitetscenter var blandt de varetægtsfængslede.
- Vi fandt hurtigt ud af, at der sad flere udenlandske fanger, som også havde brug for støtte. Derfor blev vi enige om at danne en solidaritetsgruppe for alle udlændinge. Det er vigtigt, at de ikke føler at de står alene, selv om de befinder sig i et fremmed land, siger Elisabeth Olsen.
Selvom støttegruppen kun har eksisteret i få uger, har den allerede nået meget: Der er blevet mobiliseret til de ugentlige larme-demonstrationer foran Vestre Fængsel, skrevet til Folketingets Retsudvalg, til Amnesty International og stillet spørgsmål til justitsministeren.
De unge kommer fra USA, Canada, Sverige, Skotland og Italien. Langt størstedelen af dem er i Danmark for at læse eller som udvekslingsstuderende.
I morgen møder Elisabeth Olsen op i Københavns Byret. Her vil hun følge startskuddet på to af udlændingenes sager.
- Det er vigtigt, at vi helt konkret viser nærvær og er til stede.
Gruppen har skrevet til samtlige syv udlændinge i Vestre Fængsel og tilbudt at besøge dem og hjælpe dem med praktiske ting som tøj og så videre.
- Vi skrev til dem, at de ikke skal miste modet, og at vi tænker på dem. De blev meget glade for vores brev. De sidder helt alene i deres celler, når de er låst inde. Det eneste vi har gjort er, at fortælle at vi er der, hvis de har brug for os, siger Elisabeth Olsen.
Du få kontakt til støttegruppen for de udenlandske fanger ved at sende en mail til: stoetudlaendinge69@hotmail.com
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278