23 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Ja-side vil have light

Ja-side vil have light

Tirsdag, 24. april, 2007, 00:00:00

Anders Fogh Rasmussen sagde det allerede i januar 2006: EU-grundloven skal beskæres, så Danmark kan undgå en folkeafstemning

Indpakningen skal ændres - men store dele af indholdet skal bevares.
Det synes at være budskabet fra de danske ja-partier, efter at den britiske premiereminister Tony Blair i sidste uge talte for en mindre omfattende forfatning, der ikke skal til folkeafstemning.
'EU-landene bør i stedet gå mere traditionelt til værks og udarbejde en tekst, der forbedrer Nice-traktaten på det institutionelle område, så fællesskabet kan fungere med mange medlemsstater', skriver Socialdemokraternes Europa-ordfører, Svend Auken i et debatindlæg i Berlingske Tidende i går.
Det er især, når det gælder udenrigspolitikken, at EU skal være mere effektiv, mener Venstres Europa-ordfører, Charlotte Antonsen i samme avis:
- Det vigtigste er, at vi får nogle afstemningsregler, der reelt gør det muligt for Ministerrådet at træffe beslutninger i en fornuftig hastighed.
Til gengæld er ja-partierne klar til at bløde op på alle de formelle symboler:
- Det afgørende for mig er, at man ændrer stemmereglerne, at EU kan agere i udenrigspolitikken og at man indskriver lidt om værdigrundlaget! Og hvis det så betyder, at man fjerner ordet forfatningstraktat og alt det med flag, sang, kristendom og hvad ved jeg, så er det helt fint med mig', siger de Radikales EU-ordfører, Lone Dybkjær, til Berlingske Tidende.
Hos Folkebevægelsen mod EU er man ikke i tvivl om formålet med de nye signaler:
- Anders Fogh Rasmussen sagde det allerede i januar 2006: EU-grundloven skal beskæres, så Danmark kan undgå en folkeafstemning. Dengang kritiserede andre ja-politikere ham for ikke at være ambitiøs nok. Nu gør alle EU-tilhængere i Folketinget som statsministeren, siger talsperson for Folkebevægelsen mod EU, Ditte Staun.
- Hvad end man kalder resultatet: En justering af Nice-traktaten, en mini-forfatning eller noget helt tredje, så vil der være tale om skridt i samme retning. Det betyder efter alt at dømme blandt andet ændrede stemmeregler, der styrker de store landes dominans yderligere, og endnu mere afgivelse af suverænitet - ikke mindst på udenrigspolitikken, fortsætter Ditte Staun.
Også Enhedslisten og JuniBevægelsen advarer mod at søsætte en forfatning-light.
Rune Lund, EU-ordfører for Enhedslisten er skuffet over at se resultatet af regeringens tænkepause.
- På trods af alle de fine ord om 'tænkepause', hvor man har foregivet at ville involvere befolkningen, så har det for ja-partierne hele tiden handlet om, hvordan man kunne gennemføre så meget som muligt af EU-forfatningen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


24. apr. 2007 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:47

Indland