Arbejdsgiverne har ikke travlt med at afslutte de lokale lønforhandlinger. Enkelte steder hentes der dog pæne stigninger hjem.
'Lønfest skudt i gang ude på virksomhederne', lød det glade budskab i flere medier i denne uge.
Men det er nu langt fra nogen lønfest, der melder sig, da Arbejderen tager temperaturen på de lokale lønforhandlinger.
- Der er ikke indgået nogle aftaler endnu. Vi kan se, at de lønudspil, der kommer fra arbejdsgiverne, ligger lidt højere end de plejer at gøre, fortæller Hans Ejnar Larsen til Arbejderen. Han er formand for 3F Industri & Service København.
- Men det er da ikke nok til at folkene derude vil acceptere det, fastslår han.
Ifølge Hans Ejnar Larsen prøver arbejdsgiverne - med lidt højere lønudspil - at forhindre et nej til forligsskitsen.
- Arbejdsgiverne har ikke tid til konflikt nu. Og derfor prøver de på at få folk til ikke at stemme nej, ved at tilbyde lidt mere løn lokalt, vurderer Hans Ejnar Larsen.
Hos Metal i Horsens er der indgået en del lokalaftaler, og her er tilfredsheden noget større:
- Vi har fået ret gode resultater. Der er lavet aftaler for 21 virksomheder, svarende til en fjerdedel af vores medlemmer. Og der er en gennemsnitlig lønstigning på 4,2 procent, fortæller Bjarne Sørensen, der er formand for Dansk Metal i Horsens til Arbejderen.
- Det er 1,2 procent over, hvad vi havde i snit sidste år.
Ifølge Metal-formanden er det mest overraskende dog, at en del arbejdsgivere denne gang selv presser på for at få afsluttet de lokale forhandlinger, inden det landsdækkende forlig er kendt.
- Det har jeg aldrig oplevet før. De er simpelthen bange for at miste deres folk, fortæller han.
Andre steder i landet går forhandlingerne dog meget mere trægt.
På Danfoss`s Centrallager i Rødekro strejkede 150 lagerarbejdere således onsdag og torsdag i protest over, at arbejdsgiverne ikke vil noget som helst.
- Det ser sløjt ud lige nu, lyder det fra Kim Brandt, der er formand for 3F-Aabenraa til Arbejderen.
- Vi kan ikke få øje på nogen lokal lønfest, men vi vil da meget gerne inviteres med, hvis der skulle være en.
Enkelte steder kommer der dog klækkelige beløb på bordet.
- Vi ligger med et snit på omkring 5,50 kroner mere i timen. Men der er da enkelte steder, hvor de har fået 20 kroner mere i timen, fortæller Leo Andreasen, der er faglig sekretær i industrigruppen i 3F-Aalborg til Arbejderen.
- Der er altså nogle steder, hvor industrien i øjeblikket tjener virkelig store penge. Samtidig ved de, at folk ikke bare kommer af sig selv mere, så lønkronerne sidder lidt løsere lige nu, slutter han.
Som oftest indledes de lokale lønforhandlinger først, når det landsdækkende forligsresultat er kendt. Men i år lå der ingen forligsskitse ved fristens udløb 1. marts, og derfor er arbejdsgiverne forpligtet til at indlede forhandlingerne.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278