Dansk Flygtningehjælp tager afstand fra Claus Hjorts lovprisning af ny starthjælpsrapport: Starthjælp skaber fortsat fattigdom og marginaliserer
Så blev det slået fast igen: Regeringens og Dansk Folkepartis forhadte starthjælp skaber fattigdom og fastholder mennesker i fattigdom.
Rockwool Fonden har sammenlignet næsten 11.000 flygtninge og indvandrere. Den ene del kom til Danmark før starthjælpen blev indført i juli 2002, og den anden gruppe kom efter.
Undersøgelsen slår fast, at 86 procent af de nyankomne starthjælpsramte flygtninge og indvandrere ikke kommer i arbejde.
- Det er en stor gruppe mennesker, der bliver fastholdt i fattigdom, og som ikke har råd til at lade børnene gå til børnefødselsdag eller på anden måde deltage i det danske sociale liv, konstaterer Bente Bondebjerg, chefkonsulent i Dansk Flygtningehjælp.
Straks efter Rockwool Fondens rapport, var beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen klar med en pressemeddelelse. Ministeren vælger at se på de få, som er kommet i arbejde - og ikke på de tusindvis af mennesker med og uden børn, som ikke kan finde et arbejde og som må leve i dyb fattigdom.
'Det er meget glædeligt, at effekten er så klar. Resultatet viser det, vi hele tiden har forventet, nemlig at starthjælpen får mennesker ud af offentlig forsørgelse og i job. Starthjælpen betyder, at det altid kan betale sig at arbejde.', lyder der fra ministeren.
Claus Hjort glæder sig over, at 14 procent af flygtningene på starthjælp er kommet i arbejde indenfor 16 måneder - mens det kun var tilfældet med ni procent af de flygtninge, der modtog kontanthjælp.
Hos Dansk Flygtningehjælp sætter man et stort spørgsmålstegn ved, om det er starthjælpen der får folk i arbejde. Desuden ryger flygtninge på starthjælp oftere helt ud af forsørgelsessystemet.
- Dem, der falder ud, bliver måske forsørget via ægtefællen eller finder sort arbejde. Den første gruppe vil typisk være kvinder, der kommer til at gå hjemme, og derfor helt mister indgangen til det danske samfund. Det er jo ikke kun penge de går glip af, men også praktik- og jobtilbud fra kommunen. Der skaber marginalisering og dårlig integration - ikke kun for kvinderne, men også for deres børn, advarer Bente Bondebjerg.
I går debatterede Folketinget endnu en gang et forslag fra den samlede oppostion om at afskaffe starthjælpen. Endnu en gang afviste regeringen og Dansk Folkeparti at pille ved så meget som et komma i reglerne.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278