Internationalt netværk for ansatte i Mærsk vil have koncernen til at anerkende internationale arbejderrettigheder, fortæller netværkets danske koordinator
'Vores værdier gælder for alle medarbejdere, uanset om de er placeret i Beijing, Kasakhstan eller Honduras,' skriver Mærsk-koncernen på sin hjemmeside. Her har den også offentliggjort et sæt 'grundlæggende forretningsprincipper', underskrevet af Mærsk-chef Jess Søderberg, som fastslår respekt for retten til faglig organisering og kollektive overenskomstforhandlinger som en del af disse principper.
- Det er positive skridt, og et udtryk for at vores pres på Mærsk virker, siger Henrik Berlau ITF`s internationale koordinator for et nyt netværk for faglige organisationer, der har ansatte hos Mærsk og koncernens datter selskaber blandt sine medlemmer.
Mærsk-netværket mødes for første gang mandag og tirsdag i næste uge. Det sker i København, og Mærsk har sagt ja til at komme og fortælle om koncernens medarbejderpolitik og svare på spørgsmål, forklarer Henrik Berlau.
- Der kommer repræsentanter fra mere end 50 faglige organisationer i 22 lande. Her får vi lejlighed til at informere hinanden om, hvor dan forholdene er for Mærsk-ansatte i de forskellige lande, og diskutere fælles initiativer, forklarer Henrik Berlau.
Han er godt klar over, at papir er taknemmeligt, og at der i virkelighedens verden er lang vej igen, før ansatte hos Mærsk-koncernen og datterselskaber verden har lige faglige rettigheder.
- For ganske nylig var der for eksempel ballade i Honduras hos Mærsks datterselskab BIT. Men nu har vi noget at holde dem fast på, siger Henrik Berlau til Arbejderen.
Balladen i Honduras drejede sig blandt andet om, at chauffører der kørte for Mærsks datterselskab BIT krævede overenskomst, i stedet for de individuelle 'selvstændige' kontrakter, som BIT tidligere have påtvunget dem. BITS svar var at blackliste dem, og indgå nye 'selvstændige' vognmandskontrakter med andre chauffører
Hvordan Mærsk vil forklare dette, giver koncernens pressemedarbejder Thomas Grøndorf et eksempel på
- Maersk Honduras datterselskab BIT Honduras har forhandlet og indgået individuelle servicekontrakter for 2007 med en række vognmandsforretninger. BIT Honduras kan ikke indgå kollektive overenskomster med disse vognmandsforretninger - uanset deres ønske - da det vil være at indgå en ulovlig kartelaftale, forklarer Thomas Grøndorf til arbejderen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278