Den 1. januar overtog staten SOSU-skolerne og VUC fra amterne, men staten vil ikke overtage den overenskomst, der var indgået med Amtsrådsforeningen
Flere hundrede elever måtte i går kigge langt efter deres undervisere.
Da trådte den varslede konflikt blandt lærerne på tre af landets Social- og sundhedsskoler (SOSU) og to Voksenuddannelsescentre (VUC) nemlig i kraft.
- Vi vil have en overenskomst, så medlemmerne ved, hvad de har at rette sig efter, indtil den gamle overenskomst udløber i marts 2008. Det må vi konstatere, at Finansministeren ikke er parat til, siger Hanne Pontoppidan, formand for Landsforbundet af Voksen- og Ungdomsundervisere (LVU) til Arbejderen.
Den 1. januar overtog staten SOSU-skolerne og VUC fra amterne, men staten ønskede ikke at overtage den overenskomst, der var indgået med Amtsrådsforeningen. Forhandlingerne mellem Personalestyrelsen og lærernes faglige organisationer brød sammen den 26. marts.
- Vi blev stillet overfor et fuldstændig uacceptabelt udspil fra Finansministeren, der stiller vores medlemmer væsentligt ringere end i dag. Vi kan naturligvis ikke indgå en aftale, der forringer vilkårene for vores medlemmer bare fordi de skifter arbejdsgiver, siger Peter Ibsen, formand for Statstjenestemændenes Centralorganisation II til Arbejderen.
Både Hanne Pontoppidan og Peter Ibsen opfatter, at Finansministeren som statslig arbejdsgiver målrettet har gået efter, at lærerne på VUC og SOSU-skolerne skal følge den model, som gælder for lærerne på landets erhvervsskoler.
- Deres lønninger er meget dårligere end vores og de har meget ringere forberedelsestid. Vi vil gerne undervise, men ikke under de vilkår, understreger Hanne Pontoppidan.
Især to spørgsmål har skilt parterne - løn og arbejdstid. Finansminister Thor Pedersen gør i en pressemeddelelse opmærksom på, at der ikke bliver tale om, at lærerne skal gå ned i løn. 'Der er derfor ikke nogen reel uenighed på dette punkt' konstaterer han.
- Det tror jeg nu ikke på. Det er påfaldende, at der i fredags lige inden konflikten skulle træde i kraft kommer en ændret betænkning om, at nyansatte skal aflønnes på samme måde som gamle. Hvem siger, at det ikke bliver lavet om igen om fjorten dage. Nej vi vil have en underskrevet overenskomst, der sikrer vores medlemmer løn og arbejdstid på samme vilkår som før, slutter Hanne Pontoppidan.
Hun forudser, at arbejdstid bliver et slagsmål, når der skal forhandles nye overenskomster igen til næste år.
Konflikt
Det er Social- og sundhedsuddannelserne i København, Hammer Bakker i Nordjylland og Fredericia-Horsens, der er udtaget til konflikt samt VUC i Sønderjylland og på Djursland.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278