Med 3F Ungdoms anbefaling om at stemme nej og etableringen af ¤¤Ungdommen siger nej¤¤ initiativet varsles der ekstra fut under overenskomstkampen
Når du modtager din stemmeseddel om overenskomsterne, så sæt dit kryds ved nej.
Sådan lyder opfordringen fra 3F Ungdom, der har besluttet at kaste sig ind i opgaven med at få forkastet overenskomstforligene.
- Generelt er resultaterne for dårlige. Ikke mindst lærlingelønningerne er blevet hævet alt for lidt. Vi stillede krav om, at lærlingene skulle have fem kroner mere i timen. Vi har fået 3,5 procent. Afhængig af hvor du er i uddannelsesforløbet, svarer det til mellem halvanden og tre kroner. De vil vi ikke acceptere, siger Mattias Tesfaye, formand for 3F Ungdom til Arbejderen.
Beslutningen har de unge i 3F taget på et ekstraordinært møde og Mattias Tesfaye luftede den på forbundets repræsentantskabsmøde i onsdags. Her besluttede et flertal af afdelingerne i landets største fagforbund at anbefale medlemmerne at stemme ja til forligene.
- Vi har henvendt os til alle afdelinger og tilbudt at komme ud og fortælle de unge medlemmer, hvad lærlingene får ud af overenskomsterne, og hvorfor vi mener, de skal stemme nej. Nu gælder det om at få så mange som muligt til at benytte sig af stemmeretten, siger 3F Ungdom-formanden.
Noget tyder på, at der er ved at komme gang i de fagligt unge.
'Ungdommen siger nej' hedder et nyt initiativ. Der består af lokale lærlingeklubber, ungdomsudvalg og enkeltpersoner på tværs af brancher fra hele landet.
- Vi vil ud på de tekniske skoler og have fat i de unge for få dem til at stemme, lyder det fra Rasmus Gudmandsen, talsperson for det nye initiativ dannet til lejligheden.
- Vi satser på at få fat i medierne med rappe aktioner, så billedet af at overenskomsterne giver lønstigninger på 1000 kroner om måneden, kan blive nuanceret en smule, siger Gudmandsen til Arbejderen.
'Ungdommen siger nej' vil koncentrere sig om tre temaer.
- Lærlingelønnen, som vi mener stiger for lidt. Det samme er tilfældet med mindstelønnen. Det nytter ikke, at vores forhandlere siger, at man skal hente lønstigningerne hjem ved lokale forhandlinger. Det er der desværre alt for mange, der ikke kan. Og dem lader man i stikken med de her overenskomster. Endelig vil vi køre på de manglende forbedringer for skifteholdsarbejdere.
Rasmus Gudmandsen fortæller, at de planlagte aktioner kommer til at handle om at få del i lønfesten. Han når lige at få med, at initiativet også er ved at sætte en hjemmeside op, hvor man vil kunne hente relevant materiale.
Resultatet af afstemningerne blandt de cirka 600.000 lønmodtagere på det private arbejdsmarked bliver offentliggjort den 30. april.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278