23 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Kvinder sendes hjem til vold

Kvinder sendes hjem til vold

Lørdag, 14. april, 2007, 00:00:00

Voldsramte kvinder sendes hjem til manden. Kommunerne har ikke råd til krisecentre efter strukturreformen

Som regel mangler der pladser på landets 40 kvindekrisecentre. Men er i år er der flere tomme senge rundt om i landet. Stadig flere voldsramte kvinder bliver nemlig sendt hjem eller på hotel, når de henvender sig til kommunen for at få hjælp.
- Den allerfarligste tid for kvinden er, når hun lige har forladt hjemmet. Hvis hun bliver sendt på hotel, får hun hverken den nødvendige beskyttelse eller støtte. Og hvis hun tager hjem, er manden vred, fordi hun har søgt hjælp. Så er volden blevet endnu værre, siger Jytte Mejnholt, forkvinde for Landsorganisationen af Kvindekrisecentre til Arbejderen.
Udviklingen sker som en konsekvens af strukturreformen. Før reformen trådte i kraft, blev kvindernes ophold på krisencentrene delvist betalt af amterne, så kommunen højest skulle betale 350 kroner om dagen. Men efter første januar er hele udgiften hos kommunerne. Det har betydet næsten en tidobling af prisen, der er på op til 3000 kroner dagligt.
- Vi mærker det, når sagsbehandlerne ringer og spørger, om der er plads på centrene. Når de hører prisen, takker de nej, fortæller Jytte Mejnholt.
Socialrådgivernes næstformand, Bettina Post, er ikke overrasket over udmeldingen.
- Vi har ikke fået reaktioner fra sagsbehandlerne endnu, men jeg kan sagtens forestille mig, at det er rigtigt, siger hun til Arbejderen.
Hun frygter, at kvinderne bliver endnu hårdere ramt, når regningerne fra krisecentrene skal betales i slutningen af året.
- Vores medlemmer siger, at mange kommunerne slet ikke har opdaget, hvad det her kommer til at koste. Medlemmerne frygter, at det betyder, man helt holder op med at sende kvinderne på krisecentre, når det bliver klart, forklarer hun.
Det bekymrer ikke Venstres socialordfører, Hans Andersen.
- Det er ikke en undskyldning, at der ikke er råd. Så må kommunerne prioritere noget andet ned. Det er altid en god idé, hvis de kigger sig omkring i nabokommunerne efter bedre eller billigere tilbud, siger han til Arbejderen.
Jytte Mejnholt mener, at det vil tvinge krisecentrene til at konkurrere om at tilbyde billige pladser.
- Der vil ikke være råd til at ansætte tilstrækkeligt personale eller tilbyde kvinderne de rammer, de har brug for. Det vil helt klart gå ud over kvaliteten, understreger hun.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


14. apr. 2007 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:50

Indland