Lagerarbejdere, buschauffører og havnearbejdere nedlagde arbejdet på stribe op til gårsdagens forsøg på at aftale nye overenskomster på transportområdet
I går klokken 17.00 satte forhandlerne fra 3F og arbejdsgiverne i Handel, Transport og Service, HTS, sig til forhandlingsbordet i Forligsinstitutionen. Det skete i endnu et forsøg på at blive enige om en aftale for omkring 50.000 lagerarbejdere, chauffører og havnearbejdere, omfattet af overenskomsterne på transportområdet.
Situationen op til var præget af faglige møder og strejker blandt de berørte lønmodtagergrupper.
Fra morgenstunden gjorde strejkende buschauffører i Københavnsområdet, på Nordsjælland og Kolding det svært for folk at komme på arbejde.
Chaufførerne kræver markante lønstigninger og vil have gjort op med lønforskelle, der betyder, at københavnske buschauffører får op mod 4.000 kroner mere om måneden end nogle af kollegerne i provinsen.
Også landets havne- og terminalarbejdere er utilfredse med, at de endnu ikke har fået nye overenskomster.
- Vores administrerende direktør sidder i HTS og er direkte med ved forhandlingerne. Han må kunne forstå folkenes frustrationer over, at der tilsyneladende ikke sker noget som helst, siger Michael Gregersen, tillidsmand ved Grønlandshavnen i Aalborg.
Her valgte godt 40 havne- og terminalarbejdere at nedlægge arbejdet efter at have holdt fagligt møde. Det er deres opfattelse, at arbejdsgiverne sidder tilbagelænet og blot venter på en forligsskitse, der kan sendes til urafstemning.
- Men det er en hån mod folk på normalløn, der skal have noget i posen ved de centrale forhandlinger. Og det er uholdbart, at alle skal rette ind efter industrien. Det skal vi væk fra, lyder det fra Nordjylland.
Tillidsmand Frank Jensen kunne ikke overtale havnearbejderne i løsarbejderklubben på Aalborg Havn til at arbejde.
- Folkene er godt tossede over, at vi kun har udsigt til lønforhøjelser på årsbasis, der svarer til en halv timeløn for direktørerne i eksempelvis Københavns Lufthavn, siger tillidsmanden til Arbejderen.
Ifølge Radioavisen blev der hverken losset eller lastet skibe i Skagen, Randers, Aalborg, Århus, Grenå, Kolding, Horsens, Fredericia, Esbjerg og Aabenraa. Havnearbejderne møder først igen her til morgen, men havnearbejdere i Århus er klare i mælet.
- Arbejdsgiverne skal forstå at hvis ikke de kommer til lommerne, så kan de forvente aktioner, hedder det i en udtalelse fra Havnearbejdernes Aktionsgruppe.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278