Tolv forsvarsadvokater kræver fire-fem principielle sager blandt de mere end 200 varetægtsfængslede bragt for Højesteret
Skal en dansk domstol kunne fængsle 45 unge på baggrund af en enkelt betjents udsagn og en generel politirapport - selvom tv-optagelser viser noget andet, og flere af unge blev nægtet lov til at fremvise billeder fra mobiltelefoner, som ifølge dem selv viser at de er uskyldige?
Kan retten fængsle folk for blot at være til stede i et område, hvor der er foregået noget ulovligt - eller skal politiet have konkrete beviser mod dig?
Tolv forsvarsadvokater for de omkring 200 børn og unge, som blev varetægtsfængslet da Ungdomshuset blev ryddet og i dagene efter, kræver nu at Højesteret tager stilling til om politi, anklagemyndighed og dommere har overholdt loven.
- Det er vigtigt at få afklaret, hvordan anholdte og mistænkte fremover skal behandles af det danske retssystem, siger advokat Jakob Arrevad til Arbejderen.
- Er en ikke-underskrevet politirapport skrevet på baggrund af et telefoninterview tilstrækkeligt grundlag nok, til at politiet kan godtgøre en begrundet mistanke mod en anholdt? Står du til 30 dages fængsel, hvis du har deltaget i en fredelig demonstration eller blot været på stedet? Er der er en reel risiko for at ustraffede personer vil gentage deres handlinger i hypotetisk konstruerede nye uroligheder?, spørger han.
Forsvarsadvokat Ulrik Rasmussen støtter op om initiativet.
- Det er vigtigt, at holde fast i, at der skal være konkrete beviser mod den enkelte sigtede. En politibetjent skal kunne identificere den mistænkte og fastslå forbrydelsen: 'Jeg har set dig med rød hue på bøje dig ned, tage en sten og kaste den mod politiet'. Det er ikke nok at varetægtsfængsle folk ud fra en generel politirapport. Hvordan skal man ellers kunne skelne mellem dem som kaster sten og dem som ikke gør?, spørger advokat Ulrik Rasmussen overfor Arbejderen.
Varetægt
Ifølge Retsplejelovens kapitel 70 kan retten varetægtsfængsle, hvis:
* Der er en begrundet mistanke mod den anholdte.
* Den anholdte står til mindst 30 dage i fængsel, hvis han/hun kendes skyldig.
* Der er risiko for, at den anholdte enten vil flygte, prøve at besværliggøre efterforskningen eller begå den samme forbrydelse igen, hvis han kommer på fri fod.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278