24 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Vil ikke betale¤¤Vores skat¤¤

Vil ikke betale¤¤Vores skat¤¤

Onsdag, 14. marts, 2007, 00:00:00

Carlsberg har indrømmet, at selskabet de senere år ikke har betalt skat i Danmark. Frank Aaen fra foreningen ¤¤Kritiske Aktionærer vil nu have de reelle tal frem i lyset

Hvis man slår op under 'Pengestrømsopgørelse' i Carlsbergs netop udsendte årsregnskab, har drikkevarekoncernen betalt 624 millioner kroner i selskabsskat i 2005. Men ikke en krone er åbenbart havnet i den danske statskasse.
I hvert fald har Carlsbergs finansdirektør offentligt udtalt, at selskabet ikke betalte dansk selskabsskat i 2005, og at det først vil komme til at ske igen om et par år. Nemlig når Carlsberg herhjemme har opbrugt fradragene fra en række investeringer i udlandet.
- Men hvorfor skal danske skatteydere betale for, at Carlsberg har købt et bryggeri i Laos? Selvfølgelig bør et selskab som Carlsberg betale skat i Danmark, og bidrage til velfærden. Carlsberg vil gerne have os til at drikke 'Vores øl', så må de også betale 'Vores skat'siger Frank Aaen til Arbejderen.
Han deltog i går eftermiddag på koncernens aktionær-generalforsamling, hvor han på vegne af foreningen 'Kritiske Aktionærer' stillede spørgsmål om Carlsbergs Skattepolitik. Og hvor koncernen egentlig har betalt skat henne.
- Jeg har godt altid vidst, at man ikke kan tage tal fra et sådant årsregnskab for pålydende. Men jeg havde dog en vis tro på, at når der var betalt selskabsskat, så var i hvert fald en del af den betalt i Danmark. Men det er åbenbart ikke tilfældet, siger Frank Aaen.
Han mener, at selskabernes årsregnskaber på det punkt skal gøres mere gennemsigtige.
- Derfor har jeg stillet det spørgsmål til skatteministeren, om ikke det bør være sådan, at selskaberne skal offentliggøre hvad de betaler i skat i de enkelte lande. Så vil vi da i hvert fald komme sandheden en del nærmere.
Carlsberg er et af de selskaber, som stærkest har kritiseret regeringens lovforslag om lavere selskabsskat kombineret med lavere fradrag.
- Det tyder jo på, at Carlsberg har tænkt sig også i årene fremover at spekulere i fradrag for at undgå at betale skat i Danmark. Ellers ville man vel i stedet glæde sig over at regeringen vil sætte selskabsskatten ned fra 28 til 22 procent, lyder det tørt fra Frank Aaen.
Han er også finansordfører for Enhedslisten, og hilser på Enhedslistens vegne den del af regeringens lovforslag, der sænker fradragene for virksomhederne, velkommen.
- Den del kan vi støtte. Men der er absolut ingen grund til at lade dem få pengene tilbage med den anden hånd, ved at sænke selskabsskatten fra 28 til 22 procent. Det er oven i købet primært til fordel for bankerne, som jo ikke hører til dem der tjener mindst. Så vores forslag er, at skatteministeren dropper den del af sit forslag, siger Frank Aaen.


Lavskatteydere
De 20 største virksomheder på den danske børs betalte i 2005 9,9 milliarder kroner i selskabsskat. Men de fleste penge kom fra seks pengeinstitutter og fem medicinalvirksomheder. Fire selskaber (Ifølge Berlingske Business er det Carlsberg, Vestas, F.L. Smidth og rederiet Torm) betalte ikke en rød øre, de de resterende fem tilsammen kun omkring 300 millioner kroner.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


14. mar. 2007 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:50

Indland