Konsekvenserne af kommunalreformen er voldsomme for folk med alkoholmisbrug. Ansvaret for behandling er nu kommunernes og bevil-linger til døgnbehandling er faldet drastisk
Arbejdet kan ikke passes, de tomme flasker hober sig op i skabet og hverdagen styres af tanken om næste genstand. Sådan er situationen for mange alkohol afhængige og døgnbehandling kan være sidste udvej, for at redde arbejde og familie.
Konsekvenserne af kommunalreformen er voldsomme for folk med alkoholmisbrug. På trods af, at op mod 200.000 danskere er afhængige af alkohol, er bevillinger til døgnbehandlinger faldet drastisk og antallet af pladser er halvveret inden for de seneste år.
Kommunalreformen betyder, at døgnbehandlingsinstitutionernes pladskøbsaftaler med amterne er blevet opsagt, da ansvaret for alkohol behandling nu overdrages til kommunerne.
Intet om døgnbehandling
Opsigelsen betyder, at institutionerne har mistet hovedparten af deres økonomiske grundlag.
Hvis institutionerne ikke får etableret aftaler med de nye storkommuner, risikerer mange af dem at lukke. Det har endnu ikke været muligt at få etableret sådanne aftaler, da de nye kommuner ikke er kommet på plads.
- Bevillingerne til den intensive døgnbehandling er faldet, efter at vi gik fra sygehusloven og over til sundhedsloven pr. 1. januar. Vi har behandlingsgaranti, men i sundhedsloven står ikke noget om døgnbehandling, fortæller generalsekretær i Blå Kors, Jens Erik Rasmussen, til Arbejderen.
Blå Kors er en organisation, der hjælper alkoholmisbrugere og deres pårørende til et misbrugsfrit liv.
Ingen penge i budgettet
Genralsekretæren fra Blå Kors har bange anelser om fremtiden for behandlingen i lyset af kommunalreformen.
- Før fik vi penge fra den såkaldte sats-pulje, som regeringen tilbage i 2001 bevilligede. Nu, hvor behandlingen og bevillingerne er overgået til kommunerne, kan vi ikke se pengene i budgetterne. Her er nogle meget brede puljer og vi oplever, at kommunerne er tilbageholdende med bevillinger til den intensive alkohol behandling, siger Jens Erik Rasmussen.
Han understreger desuden, at kommunerne ofte ikke har erfaring i denne form for behandling og efterlyser mere klarhed på feltet. Men det er ikke kun hos Blå Kors, at man har bange anelser med den nye strukturreform.
- Min bekymring i forbindelse med strukturreformen er, at kommunerne skal komme til at nedprioritere dette behandlingstilbud. Kommunerne har mange nye bolde i luften, mange nye udgifter og forsyningsforpligten i alkoholbehandlingen er blot en af dem, siger alkoholbehandler og projektleder for Projekt Børn i Alkoholfamilier i Københavns amt, Helle Kjær til Alkohol politisk magasin.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278