25 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Fagbevægelsen ved en EU-skillevej

Fagbevægelsen ved en EU-skillevej

Tirsdag, 06. marts, 2007, 00:00:00

Fagbevægelsen står ved en skillevej i forhold til EU. Uenigheden er stor, men både tilhængere og modstandere ser med bekymring på sager som den svenske Vaxholm-sag, viste konference sidste uge

- Jeg vil virkelig tage min positive indstilling til EU op til overvejelse, hvis Vaxholm-sagen går fagbevægelsen imod.
Det sagde den Ole Christensen, socialdemokratisk EU-parlamentariker, på den paneldebat der blev holdt i forlængelse af en konference mandag om EU og det danske arbejdsmarked.
Til gengæld mener han også, at Unionskritikerne må være parat til at opgive deres kritik, hvis EF-domstolen 'frikender' konfliktretten.
Det ville en anden paneldeltager, Søren Søndergaard, EU-parlamentariker for Folkebevægelsen, dog ikke gå med til.
- Jeg kan på Folkebevægelsens vegne garantere Ole Christensen, at vi ikke vil gå ind for EU, blot fordi EF-domstolen ikke forbyder strejke- og aftaleretten, sagde Søren Søndergaard.
Paneldebatten blev holdt som led i en større konference om EU- og det danske arbejdsmarked, som en række københavnske fagforeninger for nylig havde indkaldt til, under overskriften 'Hvor går vi hen?'. Ud over Ole Christensen og Søren Søndergaard sad også Steen Andersen, næstformand i 3F, og Christian Juul, formand for 3F Silkeborg, i panelet.

3F vil gå hele vejen i EU
Vaxholm-sagen drejer sig om det svenske bygningsarbejderforbunds ret eller ikke ret til at konflikte for at få et lettisk firma til at betale sine udstationerede ansatte løn efter svensk overenskomst. Og selvom sagen også fik 3F`s næstformand Steen Andersen til at udtrykke bekymring over udfaldet ved EF-domstolen, lovede han ikke nogen holdningsændring, men erklærede sig parat til at gå hele vejen med EU.
- Jeg er ikke her for at tage stilling til EU-medlemskabet, men for at for holde mig til hvad vi skal gøre i EU. Vi har fået mange udfordringer med østudvidelsen, hvor vi ser en domino-effekt med underbetalt arbejdskraft. Løsningen er her fælles minimumsregler i EU, som vi har det på for eksempel arbejdsmiljø. Her er EU uden tvivl sikret langt bedre vilkår, mener Steen Andersen.

EU-arbejdsret
3F ønsker dog ikke EU-lovgivning om for eksempel minimumsløn. Til gengæld er EU-overenskomster og en EU-arbejdsret vejen frem, sagde Steen Andersen.
- Vi ser i 3F hellere en europæisk aftaleregulering end lovgivning. Det er ikke nok med danske regler, love og aftaler. Men EF-domstolen duer ikke som et redskab til konfliktløsning. Der skal forhandles en europæisk hovedaftale på plads med en egen konfliktløsningsmodel, understregede 3F`s næstformand.
Disse idéer mødte ikke megen sympati fra de to unionsmodstandere i panelet, Christian Juul og Søren Søndergaard,
- EU-kommissionen er netop kommet med en grønbog som forberedelse til endnu et EU-direktiv om arbejdsret i EU. Det lægger op til at skabe et endnu mere fleksibelt arbejdsmarked, sagde Søren Søndergaard.
-. Og når Servicedirektivet træder i kraft i 2009, skal arme-ben-virksomheder ikke længere registreres hos ToldSkat. Det understreger, at formålet med EU er et indre mar4ked med fri bevægelighed for varer, tjenesteydelser, arbejdskraft og kapital. Det betyder mere og mere EU-lovgivning på arbejdsmarkedet, sagde Søren Søndergaard, der gav nogle helt andre bud på den vej, fagbevægelsen skal gå:
- Det, der er brug for, er at styrke fagforeningerne, højne mindste-standarderne i de kollektive overenskomster - for eksempel mindstelønnen, styrke det internationale samarbejde - og her mener jeg ikke EU, arbejde for at rulle Unionen tilbage ved at fratage Unionen rettigheder - og tage diskussionen om et alternativ til EU, og herunder arbejde for at Danmark bliver meldt ud.

Brug for mere EU-debat
Også Christian Juul pegede på, at det hele tiden er op ad bakke med faglige rettigheder i EU.
- Hvis vi skal have et komma flyttet i vores retning i EU, skal vi slås for det. Så længe EU ikke har anerkendt overenskomst-retten og strejkeretten som grundlæggende rettigheder - og det har de ikke - så vil vi få nye sager som Vaxholm-sagen. Jeg er overbevist om, at vi vil komme i en situation, hvor EF-domstolen kender aftale-ret og strejkeret i modstrid med det indre marked. Der er simpelt hen en grundlæggende modsætning mellem EU-retten og vores aftaleret, sagde Christian Juul.
Han ser ikke en udbygning af 'den sociale dimension' i EU som en løsning - tværtimod.
- Det betyder blot mere EU-lovgivning ind i vores overenskomster. Det der er brug for, er at vi lærer af havnearbejderne s blokering af 13 havne, og den store EFS-demonstration med 100.000 deltagere mod EU`s havnedirektiv. Det viste, at aktivt fagligt samarbejde kan stoppe et EU-angreb på fagbevægelsen, sagde Christian Juul. og fortsatte:
- Vi skal lære af det sociale beredskab, som byggefagene er ved at få op at stå. Vi skal lære af chaufførerne og 3F`s Grønne Gruppe og give østarbejdere, der har en fagforeningsbog med hjemmefra, gratis faglig servicering her i landet. Og vi skal ikke gøre som 3F i øjeblikket gør, med at udlicitere det internationale samarbejde til professionelle, sagde Christian Juul
Desuden skal dansk fagbevægelse styrke samarbejdet med fagforeningerne i hele Europa, og have meget mere debat om EU i fagforeningerne, understregede formanden for 3F Silkeborg.
- Her vil jeg gerne komme med en opfordring til Steen Andersen om, at vi tager på turné rundt i landet. Det er afgørende, at vi får rejst debatten om, EU-retten og vores aftaleret, så vi på efterårets 3F-kongres kan få en god diskussion herom, sagde Christian Juul.
Steen Andersen tog dog ikke mod opfordringen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


06. mar. 2007 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:50

Indland