De studerende frygter, at regeringen med velfærdsforliget vil tvinge universiteterne til at indføre brugerbetaling. I torsdags drog de studerende i eksil i Norge
Torsdag morgen flygtede 60 danske studerende med tophue og norske flag i hænderne til Norge fra Holmens Kanal i København.
Aktionen var første del af en kampagne mod brugerbetaling på universiteterne.
- Vi frygter, at politikerne vil tvinge universiteterne til at opkræve brugerbetaling. I Norge har de en lov, der sikrer imod brugerbetaling. Derfor flygter vi dertil, forklarer formand for Studenterrådet ved Københavns Universitet, David Salomonsen.
Netop nu arbejder regeringen med en implementering af velfærdsforliget, der reducerer den offentlige finansiering af universiteterne væsentligt.
- Ved at gøre universiteternes finansiering afhængig af, hvor hurtigt de studerende kan presses igennem uddannelsen, fjernes en stor del af det økonomiske grundlag for, at man kan drive universiteter uden brugerbetaling, siger David Salomonsen.
- Hvis politikerne ikke lytter, så fortsætter kampen, og det kan blive rigtig stort, vurderer Mathias Friis, universitetsstuderende og en af hovedarrangørerne bag aktionen.
- Vi har en masse aktiviteter parat, som skal skabe opmærksomhed både i offentligheden og blandt de studerende.
De kommende dage vil aktionsgrupper med kasseapparater tage rundt på universiteterne og opkræve penge af de studerende for deres uddannelse, og den10. marts er der fest i Studenterhuset, hvor brugerbetalingskampagnens materialer vil blive offentliggjort.
Studerende ved sociologi Sisse Laugesen er overbevist om, at det er nu, der skal sættes ind, inden det er for sent:
- Det skal nødigt ende med, at vi skal kæmpe for, hvor meget vi skal betale, for i virkeligheden vil vi jo slet ikke betale noget for vores uddannelse, siger hun.
En anden studerende ved sociologi, Tine Pedersen, mener, at enhver form for brugerbetaling er et opgør med Danmark som velfærdssamfund:
- Når vi studerende skal betale selv, så går det ud over os alle, men hårdest går det ud over dem, der i forvejen har svært ved at klare sig igennem studierne. Det er dem, der ikke vil få råd og dem, der ikke har overskud til at arbejde ved siden af studiet for at tjene penge.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278