Det er ikke længe siden, vi kæmpede for at få ekstra feriefridage. Nu åbnes der med frit-valg-ordningen for, at de kan veksles til penge, mener tillidsmand
Den såkaldte nyskabelse i industri-overenskomsten, fritvalg-ordningen, kan give problemer med sammenholdet på arbejdspladserne.
Det mener Finn Sørensen, næstformand i 3F Industri og Service København, der har gennemgået forliget. Han synes, der er givet urimelige indrømmelser til arbejdsgiverne. Fritvalg-ordningen er blot én af dem.
- Hvis den får lov til at vokse i fremtiden, som forhandlerne har tilkendegivet, at den skal, bliver det en kilde til mere individualisering og dermed mindre sammenhold, påpeger Finn Sørensen.
Privat konto
Ordningen er skruet sammen, så der oprettes en såkaldt fritvalgs-lønkonto til hver enkelt medarbejder. Arbejdsgiverne sætter, hvad der svarer til en lønforhøjelse på sammenlagt én procent frem til 1. maj 2009, ind på kontoen.
Derudover skal opsparingen til søgne-helligdage ind på kontoen sammen med et beløb, som svarer til fem ferie-fridage.
Pengene på kontoen kan hæves enten til at forsøde tilværelsen ved afholdelse af ferie, søgne-helligdage, overenskomstmæssige fridage, eller de kan sættes ind på pensionsopsparing.
- For så vidt angår at indsætte feriefridagene på kontoen er der i virkeligheden tale om at legalisere, at man undlader at holde fri og i stedet får udbetalt pengene eller gemmer dem til alderdommen, mener Finn Sørensen.
Ødelægger kollektive aftaler
Jette M. Nielsen, én af tre tillidsrepræsentanter for 386 medlemmer af 3F på Radiometer, bryder sig ikke om fritvalg-ordningen.
- Den vil give forskelle afhængig af hvilket niveau, du er på i livet. Tag for eksempel en enlig mor. Hun vil ikke have mulighed for at supplere sin pension, fordi hun vil have mere brug for at holde fri. Desuden harmonerer det dårligt med arbejdspladsernes krav om nedsat arbejdstid, især for skifteholdsarbejdere, siger tillidskvinden til Arbejderen.
På Radiometer er afviklingen af ferie, fridage og overarbejde indarbejdet i produktionen. Et flertal af de ansatte har bestemt, at sådan skal det være.
- Det holder tillidsfolkene så øje med sker. I det hele taget er det vigtigt at værne om de kollektive aftaler og de aftaler, man er blevet enige om lokalt. Fritvalg-ordningen er en glidebane væk fra solidariteten. Hvad bliver det næste? Skal én, der er helt alene og ikke har nogen, der skal arve, kunne fravælge indbetaling til pension? spørger Jette M. Nielsen.
Fridage kan veksles til penge
Fællestillidsmanden på Siemens Windpower, Thor Pedersen, har også svært ved at se, hvad fritvalg-ordningen skal gøre godt for. Han synes, det er et latterligt lille beløb, der sættes ind på kontoen.
- Og så har vi jo altid lagt vægt på, at folk holdt deres fridage og fik afviklet deres eventuelle overarbejde. Det er ikke længe siden, vi kæmpede for at få de her ekstra feriefridage. Nu åbnes der for, at de kan veksles til penge, lyder det fra den nordjyske tillidsmand.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278