Danmark blev i går bundet tættere op på USA`s JSF-krigsfly - og dermed USA`s agressive udenrigspolitik. Pris: To milliarder kroner
En underskrift til to milliarder kroner!
Det var, hvad forsvarsminister Søren Gade i går satte på en kontrakt, som binder Danmark yderligere til at deltage i udviklingen af det amerikanske krigsfly Joint Strike Fighter.
I Folketinget har især SF`s forsvarsordfører Holger K. Nielsen fulgt kampflyene tæt.
Han beklager, at der overhovedet ingen debat har været om Danmarks deltagelse i udviklingen af krigsflyene og om vi overhovedet har brug for at kunne kaste bomber.
- Joint Strike Fighter er udviklet i tæt samarbejde med USA`s forsvar. Når vi deltager i projektet binder vi os samtidig til USA`s udenrigspolitiske strategi, som går ud på at angribe andre lande med bomber. Den militære måde at løse konflikter på er ikke dét, verden har brug for. Nu binder forsvarsministeren en masse ressourcer til en bestemt strategi og konfliktløsning, uden skyggen af debat i Folketinget, konstaterer Holger K. Nielsen overfor Arbejderen.
Forsvarsministerens underskrift blev sat ved et storstilet arrangement på USA`s ambassade i går. Regeringen har i forvejen smidt én milliard i udviklingen af kampflyene.
Fredsforsker Holger Terp frygter, at flyene vil blive designet til at fragte atomvåben.
- Jeg kan ikke forestille mig, at et nyt amerikansk jagerfly ikke skal kunne bære atomvåben. Det er at gøre grin med den danske modstand mod atomvåben, at lade Danmark deltage i udviklingen af sådan et projekt, fastslår Holger Terp, redaktør af Fredsakademiets hjemmeside.
Hele økonomien i Joint Strike Fighter (JSF) projektet er tophemmelig: Bilagene til Folketingets Finansudvalg, der i januar gav grønt lys til at forsvarsministeren kunne sætte sin underskrift, er tophemmelige.
Det uafhængige analysebureau Defense-aerospace.com har regnet sig frem til, at den endelige kostpris per JSF-fly sandsynligvis bliver 600 millioner kroner. Det er dobbelt så meget som den pris Folketingets Forsvarsudvalg ellers er blevet præsenteret for.
- Danmark har ikke brug for de fly. De er angrebsfly, som skal sættes ind i USA`s krige. I Irak skydes helikoptere ned i stadigt større omfang. Man kan frygte at de nye fly skal sættes ind i Afghanistan eller Irak. Det bliver spændende at se om hæren kan finde piloter nok til alle sine nye fly, siger Holger Terp til Arbejderen.
USA vil først rykke ud med den endelige pris på flyene kørt før de - efter planen - er færdigudviklede i 2009. Planen er, at Danmark skal købe 48 fly. I alt ventes flyene at koste de danske skatteydere 40 milliarder kroner for udvikling og køb af flyene.
Mens statskassen drænes for penge vælter de til gengæld ind hos den danske våbenproducent, Terma. Selskabet vandt for et halvt år siden en kontrakt på at levere blandt andet våbenholdere til Joint Strike Fighter krigsflyet. Ordren har en værdi af 300 millioner kroner.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278